Az ördög a részletek mögé bújt

Adózás | Gazdaság

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy az evázó vállalkozásra milyen adózási szabályok vonatkoznak még az új, 15 százalékos adó megfizetése után. Számolhat-e el költséget, hogyan változtathatja vagyonát. Érdemes öszszefoglalni a legfontosabbakat:

>> 1. Az igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény feltételei nem változnak az evába lépéssel, vagyis a kisvállalkozói kedvezmény után igénybe vett személyi jövedelemadó- (társas vállalkozások esetén társasági adó) kedvezmény dupláját kell visszafizetni, ha a vállalkozás nem tartja be a kedvezmény igénybevételének szabályait.

>> 2. Általános szabály, hogy az evázó vállalkozás nem számolhat el költséget, de az evás adóévet is figyelembe kell venni a megelőző időszakról fennmaradt elhatárolt veszteség érvényesítésének időtartamában (évente 20-20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni), illetve az olyan adókedvezményeknél, melyet az adózó az szja-törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet csak igénybe.

>> 3. Az egyéni vállalkozónak továbbra is meg kell fizetnie a pénztartalék csökkenése esetén a vállalkozói osztalékalap utáni adót, amely ez esetben csak 35 százalékos lehet.

>> 4. Az egyszerűsített nyilvántartást vezető kkt.-knek és bt.-knek a természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezésekre kell figyelemmel lenniük, vagyis adózniuk kell az ajándékba, vagy kedvezményesen adott immateriális jószágok és tárgyi eszközök után, amennyiben az a könyv szerinti értéke alapján az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját csökkentette. Érdemes ezért még az idén elrendezni az effajta ügyleteket.

>> 5. Minden társas vállalkozásnak figyelnie kell arra, hogy az első üzleti évben, a nyitóadatok között kimutatott saját tőke terhére juttatott bevétel után adót kell fizetni, az osztalékból származó vagy a vállalkozásból kivont jövedelemre vonatkozó rendelkezések alapján. A tag személyes közreműködésének és a tag által teljesített mellékszolgáltatásnak a díját továbbra is az általánosan érvényes adókötelezettségek terhelik. (VG)

Az USA költségvetésének 11 havi hiánya ezermilliárd dollár fölött van

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a folyó költségvetési év 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez.
Világgazdaság Piactér