Az ördög a részletek mögé bújt

Adózás | Gazdaság

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy az evázó vállalkozásra milyen adózási szabályok vonatkoznak még az új, 15 százalékos adó megfizetése után. Számolhat-e el költséget, hogyan változtathatja vagyonát. Érdemes öszszefoglalni a legfontosabbakat:

>> 1. Az igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény feltételei nem változnak az evába lépéssel, vagyis a kisvállalkozói kedvezmény után igénybe vett személyi jövedelemadó- (társas vállalkozások esetén társasági adó) kedvezmény dupláját kell visszafizetni, ha a vállalkozás nem tartja be a kedvezmény igénybevételének szabályait.

>> 2. Általános szabály, hogy az evázó vállalkozás nem számolhat el költséget, de az evás adóévet is figyelembe kell venni a megelőző időszakról fennmaradt elhatárolt veszteség érvényesítésének időtartamában (évente 20-20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni), illetve az olyan adókedvezményeknél, melyet az adózó az szja-törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet csak igénybe.

>> 3. Az egyéni vállalkozónak továbbra is meg kell fizetnie a pénztartalék csökkenése esetén a vállalkozói osztalékalap utáni adót, amely ez esetben csak 35 százalékos lehet.

>> 4. Az egyszerűsített nyilvántartást vezető kkt.-knek és bt.-knek a természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezésekre kell figyelemmel lenniük, vagyis adózniuk kell az ajándékba, vagy kedvezményesen adott immateriális jószágok és tárgyi eszközök után, amennyiben az a könyv szerinti értéke alapján az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját csökkentette. Érdemes ezért még az idén elrendezni az effajta ügyleteket.

>> 5. Minden társas vállalkozásnak figyelnie kell arra, hogy az első üzleti évben, a nyitóadatok között kimutatott saját tőke terhére juttatott bevétel után adót kell fizetni, az osztalékból származó vagy a vállalkozásból kivont jövedelemre vonatkozó rendelkezések alapján. A tag személyes közreműködésének és a tag által teljesített mellékszolgáltatásnak a díját továbbra is az általánosan érvényes adókötelezettségek terhelik. (VG)

Felszökött az adósság

Meglepő módon már nem csak az egészségügyi intézményeknél vannak finanszírozási gondok.

Monetáris fordulatra készül az MNB

Az elemzők megegyeznek abban, hogy a deviza-kamatcsereügyleteket áprilisban kezdi leépíteni a Magyar Nemzeti Bank.
Világgazdaság Piactér