Luxemburg: kis ország, nagy lehetőségek

Gazdaság
Luxemburgnak alig több mint félmillió lakosa van, mégis Európa pénzügyi központjaként emlegetik. Az unió GDP-jének jelentős része Luxemburg 100 kilométeres körzetéből származik, ráadásul a világon a második legtöbb befektetési alapot is itt jegyezték be. A siker receptje: egyszerű cégalapítás, kedvező adózás, rugalmas pénzügyi rendszer.

HELYI VEZETŐ A Société Anonyme (SA) és a Société À Responsabilité Limitée (SARL) a legnépszerűbb társasági formák. Az SA a nyílt részvénytársaságnak megfelelő társasági forma, melyben a részvényesek felelőssége a hozzájárulásuk összegéig terjed. Az SARL zártkörűen működő részvénytársaság, amelyben a részvényesek felelőssége ugyancsak korlátozott. Az SA esetében legalább 31 000, míg az SARL esetében minimum 12 500 euró alaptőkével kell rendelkeznie a vállalkozásnak. Mindkét társaságban elegendő egy igazgató és egy részvényes, amelyek/akik lehetnek külföldi személyek is, viszont az adóilletőség fenntartása érdekében célszerű belföldi személyt megbízni az ügyvezetéssel. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenni. A helyi cégbíróság csak az igazgató adatait tartja nyilván. A társaságnak rendelkeznie kell egy helyi címmel, amely a vállalkozás székhelye.


NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYEK A luxemburgi társaságokat gyakran Soparfi (Société de Participation Financiére) néven is emlegetik, azonban sem cégjogilag, sem adózási szempontból nincs külön nevesítve ilyen cégforma. A Soparfi elnevezés mégis az adózás oldaláról közelíthető meg leginkább, ugyanis egy olyan vállalkozási formát takar, amely kizárólag holding- vagy finanszírozói tevékenységet folytat. Ennek keretében a luxemburgi cégek által kapott osztalék adómentesnek minősül, feltéve, hogy az osztalékot fizető leányvállalatban legalább 10 százalékos részesedése áll fenn, vagy a részesedés értéke eléri az 1,2 millió eurót. Ugyancsak mentesül a társasági adózás alól a leányvállalatokban fennálló részesedések értékesítésén elért bevétel, azzal a megkötéssel, hogy legalább 10 százalékos vagy hatmillió euró értékű részesedéssel kell rendelkeznie az értékesítő társaságnak a leányvállalatban. Meghatározott feltételekkel a helyi cégek által kapott szellemi alkotásokból származó jogdíj 80 százaléka után nem kell adót fizetni. Mindezt erősíti, hogy Luxemburgnak számos nemzetközi adóegyezménye van, ez további lehetőséget biztosít az adótervezésre.


ALACSONY ÁFA Abban az esetben, ha egy luxemburgi cég kereskedelmi tevékenységet is folytat, szükséges, hogy a társaság ügyvezetésében legyen egy olyan helyi személy, aki megkapta erre a célra a hatósági engedélyt. A kereskedelemből származó nyereségre az adó tényleges mértéke Luxembourg városán kívül 22,47, míg Luxembourgban 29,22 százalék (ezek az adómértékek tartalmazzák a társasági és a helyi iparűzési adót, valamint az ún. szolidaritási adót, melyet évi 15 ezer euró nyereség felett kell megfizetni). Fontos kiemelni, hogy Luxemburgban az áfa mértéke 15 százalék, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban. Számos olyan vállalkozás költözik emiatt Luxemburgba, amely végfogyasztók részére nyújt szolgáltatásokat.


Hirdetés

A fogyasztási cikkek durván drágultak

A gyors bérkiáramlás miatt emelkedtek az értékesítési árak.

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's Magyarországról

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza.

Közel 250 milliárd forint ment el eddig a koronavírus elleni védekezésre

A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy a vírus által előidézett helyzethez igazítsa a költségvetést – mondta a pénzügyminiszter.

Ideiglenes állami támogatások vállalatok számára

Ideiglenesen elérhető állami támogatási lehetőségekre vonatkozó keretszabályozást tett közzé az Európai Bizottság a koronavírus-járvány által okozott gazdasági változásokra reagálva.
Világgazdaság Piactér