Szemtől szemben a tudóssal

Gazdaság | Innováció
Kezdeményezés a hazai műszaki-természettudományos képzés megmentésére

Egymást követik a Meet the scientist program eseményei, melyek célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében. A nyitórendezvényen a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban Csörgő Tamás, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet professzora Magyarok Amerikában – forró nyomon az ősanyag nyomában címmel tartott előadást mintegy kétszáz gimnazista előtt. A nagyenergiás magfizika legfontosabb és legérdekesebb kérdéseiről beszélt, melyeket óriási gyorsítókban, az úgynevezett relativisztikus nehézion-ütköztetőkben vizsgálnak. Ezekben a héliumnál súlyosabb atommagokat, azaz nehézionokat ütköztetnek egymással a fénysebességhez igen közeli sebességgel. Ezáltal egy soha nem tapasztalt tulajdonságokkal rendelkező ősi-új anyag létrehozása és tulajdonságainak feltárása válik lehetővé.
A természettudományok még nem haltak ki – mutatott körbe Patkó Lajos, a vendéglátó iskola igazgatója fizikai és kémiai vizsgaközpontjukban, ahol sajtótájékoztatót tartottak a programról. Összesen tíz – négy fővárosi és hat vidéki – oktatási intézményben szerveznek ilyen rendezvényt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatásával a program első fél évében.
„Fontosnak tartjuk, hogy közelebb hozzuk a fiatalokat azokhoz, akik már sikeresen teljesítettek a tudomány terén” – mondta Greiner István, a MISZ alelnöke. Szerinte Magyarországon jelenleg a műszaki-természettudományos képzés olyan rossz állapotban van, a műszaki-természettudományos képzésben részt vevők számát tekintve csak Máltát és Ciprust előzzük meg az EU-ban. Egyúttal a Meet the scientist program mellett röviden szólt a szövetség másik két projektjéről, a tudománynépszerűsítő Tudományos Hasznos Emberi Programról (THE) és a közelmúltban ismét meghirdetett tehetséggondozó Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről is.
A felszólalók mindannyian a természettudományos középiskolai oktatás megerősítése mellett foglaltak állást. Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális főpolgármester-helyettese azt jósolta, hogy húsz-harminc év múlva vezető kutatók lesznek azokból a fiatalokból, akiknek felkeltik az érdeklődését ezek a rendezvények. Pokorni Zoltán, a vendéglátó iskolának otthont adó XII. kerület polgármestere ugyancsak méltatta a kezdeményezést. Szerinte elsősorban nem az órák számával van a baj, hanem azzal, hogy helyenként túl elvont az oktatás, ezért is reményének adott hangot, hogy az előadók inspirálóan hatnak a diákokra.
Végül Vass László, a Magyar Fulbright Egyesület elnöke bemutatta a tíz rendezvény előadóit, akik mind Fulbright-ösztöndíjasok voltak. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon már több száz olyan kiválóság tevékenykedik, aki egykor amerikai támogatással az Egyesült Államokban tanult. VG

Sok magyar maradt home office-ban

A diplomás munkavállalók fele, míg a budapestiek 40 százaléka továbbra is otthonról dolgozik.

Négy fő pillére lesz a jövő évi költségvetésnek

Varga Mihály szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után járványügyi készültségre állnak át.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.
Világgazdaság Piactér