ÚSZT: pályázati lehetőségek

Gazdaság | Innováció
Március 1-jétől adhatók be az új támogatási kérelmek

A teljes előirányzott keretre, több mint 72 milliárd forint európai uniós és hazai forrásra lehet pályázni 2011. március 1-jétől az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) tudomány-fejlesztés és innováció (k+f+i) területén. A terv stratégiájának készítői a gazdasági növekedés és az új munkahelyek egyik legfontosabb forrásaként számolnak az itteni beruházásokkal. Ezek a becslések szerint az évtized közepére évi 1,5-2 százalékos növekedést generálhatnak.
Az ÚSZT helyzetértékelése szerint Magyarországon az innovációt megalapozó kutatás-fejlesztési ráfordítások mértéke 2001 óta a bruttó hazai termék (GDP) egy százalékát alulról közelítette, és csupán 2009-ben haladta ezt meg, elérve az 1,15 százalékot. Ugyanakkor az EU átlagos mutatója 1,9 százalék. A helyzetelemzésből az is kiderül, hogy a k+f finanszírozásában a vállalati ráfordítás aránya 2004 óta folyamatosan nő, 2009-ben elérte a 46 százalékot, de még mindig elmarad a fejlett országok szintjétől, ahol a vállalati részarány kétharmad körül van. Ezért a terv célként fogalmazza meg, hogy a k+f+i-re fordított forrás folyamatosan növekedjen, az évtized közepére a bruttó hazai termék 1,5 százaléka legyen, a végére pedig közelítse meg a GDP 2 százalékát.
A terv Tudomány és innováció programjának eszközei között szerepel az egységes monitoring- és értékelési rendszer kialakítása, az ösztönző jogszabályi és adópolitikai környezet megteremtése, az innováció regionális dimenziójának erősítése, a k+f+i infrastruktúra összehangoltabb kihasználása.
Már ebbe a rendszerbe illeszkednek az új pályázati kiírások. Az ÚSZT pályázati kézikönyvéből kiderül, hogy ebben a programban hét pályázati felhívást hirdetnek meg, összesen 72,67 milliárd forint keretre. VG

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér