BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Munkahelyi balesetek nyomában: felelősség, kötelezettség, lehetőség (x)

A munkahelyi balesetek gyakoribbak, mint gondolnánk, és nemcsak a munkavállalók életminőségére lehetek hatással, hanem a munkáltatók számára is jelentős anyagi, jogi kockázatot jelenthetnek. Összetett dologról van tehát szó, aminek érdemes utánajárni!
Fotó: Shutterstock.com

Először is tisztázzuk, kik lehetnek érintettek. A rövid válasz az, hogy bárki, ugyanakkor az építőiparban és a termelőüzemekben dolgozóknak különösen fontos, hogy tájékozottak legyenek a témában, hiszen ezek a legveszélyesebb területek. Sokféle gép és eszköz, veszélyes anyag vagy akár vegyszer kerül használatba, és a munkakörülmények is gyakran kedvezőtlenek.

Fotó:  Shutterstock.com 

Mi az érintettek felelőssége és kötelessége?

A munkáltató felelősségét képezi a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása és annak biztosítása, hogy a munkavállaló megismerje a vonatkozó szabályokat. A munkavállalónak be kell tartania a munkavédelmi előírásokat, köteles gondosan használni a munkaeszközöket, valamint a védőfelszereléseket, és jelezni a munkáltatónak, ha ezek sérültek vagy hiányosak.

A munkáltató köteles bejelenteni, kivizsgálni és nyilvántartásba venni minden olyan munkabalesetet, amely esetében a munkavállaló több mint három munkanapon át munkaképtelen volt. Ha elismeri a felelősségét vagy bizonyíthatóan ő a felelős, akkor a kórházi ellátástól a kieső munkabéren át az esetleges sérelemdíjig mindent meg kell térítenie a dolgozónak.

Igen sokféle egyedi körülmény szólhat közbe, általánosságban mégis elmondható, hogy a munkáltató csak akkor mentesül a kártérítési felelősség alól, ha a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozta a balesetet.

Work,Safety,Concept.,Safety,At,Workplace,,Safety,First,,Hazards,,Protections,
Fotó: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock.com 

Hogyan lehet a legjobban kijönni a helyzetből?

Bár a balesetet szenvedett munkavállalónak jogában áll kártérítési igényét bejelenteni, az eljárás nem feltétlenül megy gördülékenyen és sok pénz foroghat kockán. Sok esetben a munkáltató vagy a biztosító vitatja a baleset tényét, a sérülés súlyosságát, a kártérítés összegét vagy a felelősséget, ezért célszerű kárrendezési irodához fordulni.

Önnek sem kell megbékélnie a véget nem érő ügyintézéssel! Ha abba a helyzetbe került, hogy segítségre van szüksége jogai érvényesítéséhez, az Enugyvedem.hu Kárrendezési Szolgáltató Kft. szakértőit érdemes keresnie!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.