Miután mintegy két órán át hétfői záróértékük alatt jártak az amerikai részvényindexek, fordulat bontakozott ki a parketteken. A Dow Jones Industrial Average egy órával tőzsdezárás előtt 0,04, az S&P 500 0,7, míg a NASDAQ 1,6 százalékkal emelkedett. Az erősödést tehát a technológiai szektor vezette, mivel a befektetők a csökkenő kötvényhozamokra reagáltak.

In this photo illustration  the American Stock Exchange
Fotó: SOPA Images

Az amerikai állampapírok is drágultak, az irányadó 10 éves hozama több mint hároméves csúcsáról 3 százalék alá esett, a piac egy nappal az amerikai fogyasztóiár-index (CPI) adatainak közzététele előtt újraértékelte az inflációs kilátásokat. Az euró 0,23 százalékkal, 1,0531 dollárra gyengült.

Az amerikai nyersolaj határidős jegyzése hordónként 100 dollár alá, két hete a legalacsonyabb szintre süllyedt, mivel a keresleti kilátásokat a kínai koronavírus okozta zárlatok és a növekvő recessziós aggodalmak homályosítják el, miközben az erős dollár drágítja a nyersolajat az egyéb valutát használó vevők számára.

A piacok ugyanakkor mindegyik eszközosztályban volatilisek voltak, mivel a megugró és az áremelkedést megfékezni igyekvő monetáris szigorítás a világgazdasági növekedés lassulásával járhat. A múlt héten az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália központi bankjai is kamatot emeltek, és a befektetők további szigorításokra készültek.

Matthew Miskin, a John Hancock Investment Management befektetési stratégája szerint ugyanakkor kedden megnyugtatóan nyilatkozott Loretta Mester, a clevelandi jegybank elnöke. Mester szerint ugyan a emelkedhet és a növekedés lassulhat, de hozzátette, hogy a szigorítás nem okozhat „tartós visszaesést”.