A SPAR Magyarország stratégiai törekvése, hogy fejlesztései során környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat használjon új áruházai építésénél és a meglévők korszerűsítésénél

– mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Kifejtette, hogy a nagyobb üzletek integrált hűtéstechnikai rendszert kapnak, amelynek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő fűtéshez használható.

A kisebb üzletegységeknél VRV hűtéstechnikai rendszer optimalizálja az energiafelhasználást. Ezenkívül modern, alacsonyabb fogyasztású hűtőszekrényeket és hűtőpultokat, valamint LED-lámpákat használnak. A kommunikációs vezető kiemelte: az intézkedések révén az elmúlt tíz évben sikerült csökkenteni a vásárolt villamos energia mértékét. A SPAR környezetpolitikájának új elemeként kísérleti jelleggel Szegeden – a napfény városában – a Csillag téri szupermarketban hajtottak végre 2020-ban napenergiát hasznosító, összesen bruttó 19 millió forintos beruházást, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az 1998-ban nyílt SPAR szupermarketben a vállalat 2006-ban, majd három éve is komoly modernizálást hajtott végre. 

Utóbbi beruházás során egyebek mellett új, energiatakarékos hűtőket építettek be és környezetbarát hűtési és világítási technológiákat telepítettek. 2020-ban pedig az áruház tetejére összesen 290 négyzetméteres napelemrendszert építettek ki. A rendszer nyújtotta előnyöket 2020. május óta használja a szupermarket: az első évben az áruház villamosenergia-igényének 12 százalékát adta, míg 2021. november végéig pedig már a 13 százalékot is meghaladta a napenergia részesedése.

A rekordtermelést 2021 júniusában könyvelhette el az áruház, amikor a szolárrendszer 8707 kWh-val járult hozzá az áruház működéséhez. 

Ez a szükséges villamos energia 22 százalékát jelentette. Maczelka Márk hozzátette: a kedvező tapasztalatok birtokában a közeljövőben újabb üzletekben hajtanak végre napenergiát hasznosító beruházásokat. Elsőként a pécsi Interspar hipermarketben indulhat hasonló fejlesztés.