Egy kisebb szünetet követően folytatódik az üzemanyagárak csökkenése Magyarországon – derült ki a Holankoljak friss tájékoztatásából. Ez azért is jó hír, mert pénteken azt jelentették be, hogy megállt az üzemanyagárak hosszú hetek óta tartó áresése. 

20221130 Kaposvár Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap20221130 Kaposvár 

Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Üzemanyagár: újraszámolták, mennyibe kerül szerdától a benzin és a dízel. Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdától újabb körös árcsökkenés lép életbe a magyar töltőállomásokon. A benzin esetében bruttó 7, a gázolajnál bruttó 6 forinttal kerül majd kevesebbe a literenkénti nagykereskedelmi ár. Fentieket figyelembe véve az alábbi átlagárakra lehet számítani a hét közepétől a kiskereskedelemben, vagyis a kutakon:

  • 95-ös benzin – 580 forint/liter,
  • gázolaj – 600 forint/liter.

Ma és holnap még a 95-ös benzin átlagosan 587, a gázolaj pedig 606 forintba kerül literenként. Ezt követi tehát szerdától az új, alacsonyabb ár.

Ezzel nem szakadt meg a trend, és tulajdonképpen szeptember vége óta tartós áresés tapasztalható a magyar kutakon. Ez némi meglepetés, tekintve, hogy közben kitört a palesztin–izraeli háború, amelyről előzetesen az elemzők úgy vélekedtek, hogy felhajthatja az árakat az üzemanyagpiacon. Csakhogy a prognózisra eddig rácáfolt az élet: az elmúlt bő másfél hónapban mintegy bruttó 100-100 forinttal esett a benzin és a dízel literjéért felszámolt összeg.

Mi történik az üzemanyagárakkal?

Az előzetes várakozások azt állapították meg, hogy a magyar járműtulajdonosok is igazán örülhetnek az üzemanyagpiac aktuális helyzetének, hiszen folyamatosan csökkenő tendencia figyelhető meg a Brent típusú olaj hordónkénti árának alakulásában. A Holtankoljak jelezte, hogy ugyan a múlt heti, tehát a hétfőtől vasárnapig tartó időszak változásának mértéke nem volt jelentős, de az olaj árának csütörtöki állapotához hasonlítva közel 5 százalékos visszaesést lehetett megfigyelni a hét elejéhez képest. 

Egészen konkrétan az látszik, hogy a hordónkénti ár 80 dolláros árszinten tanyázik masszívabb, lefelé tartó kilengésekkel. Így például az előző pénteken 76-77 dolláros jegyzés is volt. Ma, hétfőn 81 dollár körül mozgott az árszint, ami hetes bázison csökkenést mutat: múlt hétfőn 82 dollár fölött alakult az ár. A következő hónapokban is arra lehet számítani, hogy 

a jegyzésárak maradnak hordónként a 80–85 dollár közötti sávban.

De ez csak az egyik erős lába az üzemanyagárak alakulásának. A másik, Magyarországon meghatározó tényező a forint árfolyama. Ebben sem lehet jobb tendenciát kívánni, a magyar fizetőeszköz ugyanis erőt mutat a dollárral szemben, az előző héten például 1,5 százalékos javulást állt be. Az árfolyam most már tartósan tartja magát a 350 forintos küszöb alatt, jelenleg 347 forintért adnak egy dollárt.

Mindezek hatására az prognosztizálható, hogy tovább csökkenhet az üzemanyagár a következő héten, és a benzin után már a gázolaj átlagára is jócskán benéz a 600 forint alatti tartományba.

A héten csökkenhetnek az üzemanyagárak

Múlt pénteken úgy tűnt, hogy véget ér a benzin és a dízel árcsökkenése, most viszont a további csökkenés látszik esélyesnek.