Csökkenésnek indult a hazai üzemanyagok ára – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

20170321_0012_MOR
Új üzemanyagárak jönnek: szerdától a benzin kicsivel, a dízel sokkal olcsóbb lesz. Fotó: Simon Móricz-Sabján/Világgazdaság Archive

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a héten eljött az árcsökkenések ideje és 

szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, 

ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A benzinért bruttó 3 forinttal kell kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal esik a töltőállomások számára. Ezt az árelőnyt adhatják a járműtulajdonosoknak, így aztán a hét közepétől az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • 95-ös benzin – 615 forint/liter,
  • gázolaj – 647 forint/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől jellemzően a tényleges kiskereskedelmi árazás 4-5 forinttal lejjebb van. Ugyanakkor autópályák mellett nagyjából 50 forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét. Mindenesetre a mostani árcsökkenés azt jelenti, hogy az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 71, a dízelár pedig 73 forinttal drágult,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 30 és 32 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 70 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 3500-4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Álommeló Budapesten, de alaposan fel kell kötni a gatyát hozzá

Nem sok olyan magyar állami tulajdonú cég működik, amely nemzetközi szinten is meghatározó. Éppen ezért különleges az Aeroplex, amely a maga kategóriájában Európa egyik legnagyobb repülőgép-karbantartója. Képriport egy nem mindennapi cég mindennapjairól.