Rövid életűnek bizonyult a múlt heti üzemanyagár-csökkentés – ez derül ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Tankolas traktorba-02
20220303 Budapest MOL benzinkút tankolás traktorba.Fotó: Németh András Péter NAPSzabad Föld 20220303 Budapest 
MOL benzinkút tankolás traktorba.
Fotó: Németh András Péter NAP
Szabad Föld
Kihirdették az új üzemanyagárakat: szerdától drágítanak a kereskedők, de csak óvatosan / Fotó: Nemeth Andras Peter / Szabad Föld

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdától a benzin nagykereskedelmi ára emelkedni fog: 

bruttó 2 forinttal a literenkénti ár. 

A gázolaj árához ugyanakkor most nem nyúltak. Mindez azt jelenti, hogy a hét közepétől az alábbi átlagárakkal találkozhatnak a járművezetők a hazai töltőállomásokon:

  • a 95-ös benzin 643 forint/liter,
  • a gázolaj 653 forint/liter.

Mennyivel drágult az üzemanyag Magyarországon?

Kedd éjfélig ugyanez 641 forint/liter, a gázolajnál pedig 653 forint/liter. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően lefelé eltérhet. Az autópályák mellett például nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 104, a dízelár pedig 80 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 63 és 39 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 80-100 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 4000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A magyar üzemanyagpiac mostanában újra turbulens időszakát éri. Kiderült, hogy a hazai kereskedők 7-9 százalékkal drágábban áraznak, mint a régiós átlag. A kormány asztalhoz is ültette a nagy szerepelőket, úgy mint a Molt és határozottan jelezte nekik, hogy változtassanak az árazási politikájukon. Aztán a hétvégén berobbant az iráni–izraeli konfliktus, ami végső soron komolyan felverheti az olaj árát. Ezért előzetesen arra lehetett számítani, hogy akár vaskosabb üzemanyagár-emelés is jöhet. 

Hogy pontosan mi vezetett idáig, azt az alábbi cikkben foglaltuk össze.

Üzemanyagár Magyarországon: ne lepődjön meg senki, ha drágulásra ébred

Április első hetében jobban drágult az üzemanyag Magyarországon, mint Szlovákiában és részben, mint Ausztriában. Nem csoda, hogy a kormány a napokban az asztalra csapott. Az üzemanyag-nagykereskedők értettek a szóból és rögtön árcsökkentést hirdetek ki. Csakhogy azóta Irán drónok százait lőtte ki Izraelre, ez pedig a feje tetejére állíthatja az olajpiacot.