A 2023-as év rendkívül nehéz volt minden kereskedő, így a Media Markt számára is. A teljes éves eredmény 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – hangzott el cég újságíróknak tartott háttérbeszélgetésén.

DSC_2635
Media Markt
Olcsó, használt termékeket kezd forgalmazni a Media Markt / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A magas illetve a kamatok miatt az elmúlt évben a fogyasztók elhalasztották a vásárlásaikat a műszaki cikkek terén, illetve jellemző volt a lefelé vásárlás. Ezt azt jelenti, hogy az ár mellett más szempontok nehezebben érvényesültek egy eszközbeszerzésnél. Ennek jó bizonyítéka, hogy a fogyasztók már csak az ötödik helyre rangsorolták a márkát, amikor műszaki cikket kerestek. A legfontosabb természetesen az ár és a funkcionalitás volt.

A Media Markt azt a trendet is megfigyelte, hogy egyre fontosabb, különösen a fiatalabb korosztály számára a környezettudatosság és a fenntarthatóság. A fiatalok hajlandóak akár 30 százalékkal többet fizetni egy háztartási gépért, ha az alacsony energiafelhasználású és hosszabb életciklussal bír.

Erre a tendenciára reagálva indítja el a vállalat a használt termékek forgalmazását.

Még számos akadályt kell legyőzni, de már az idei év végén érkezhetnek a használt termékek a Media Marktba

– mondta a háttérbeszélgetésen a kiskereskedelmi hálózat ügyvezető igazgatója, Szilágyi Gábor.

Ebben a városban nyitja meg 40. magyarországi üzletét a Media Markt

Egerben nyitja meg 40. magyarországi áruházát a Media Markt. A vállalat egy háttérbeszélgetésen árult el részleteket az új üzletről. Szilágyi Gábor elmondta, hogy régi álmuk valósul meg az egri nyitással. Azt is elmondta, hogy mikor nyit majd az áruház, illetve beszélt egy új logisztikai központ felépítéséről is.

A használt termékek megjelenése azt jelenti, hogy több termékcsoport is jóval alacsonyabb áron válik hozzáférhetővé azok számára, akik érzékenyek a költségekre, valamint fontosnak tartják a fenntarthatóságot. Az ügyvezető hozzátette, hogy bármilyen működőképes, megmenthető és felújításra alkalmas műszaki cikket (háztartási gépeket, mobiltelefonokat, laptopokat stb.) átvesznek és szervizelés után a polcokra teszik. Mint mondta, sok esetben egy apróbb javítás után hosszú ideig használhatóvá válnak ezek az eszközök.

A cég felméréséből kiderült, hogy a fogyasztók leginkább a számítógépeket és laptopokat lennének hajlandók használtan vásárolni (36 százalék mondta ezt). Emellett a nagy háztartási gépek 29 százalékot kaptak és mindössze kevesebb mint 30 százalék mondta azt, hogy nem szeretne használt gépeket venni.

Aki új gépet venne, annak is lesz lehetősége, mivel a Media Markt a régi készülékeket beszámítja az új termék árába.

Azt Szilágyi Gábor nem tudta elmondani, hogy mikor kerülnek a polcokra a használt termékek, de bízik benne, hogy ez az év végére megvalósul. Ennek okát azzal magyarázta, hogy be kell tárazniuk olyan alkatrészekből, amikkel később javíthatják, vagy felújíthatják a beérkező használt gépeket.

Nagyon fontos, hogy a cég nemcsak olyan gépeket vesz be, amiket náluk vásároltak, hanem bármilyen műszaki cikkel foglalkoznak.

A háttérbeszélgetésen azt is kiemelték, hogy ennek a rendszernek a beindulására még várni kell, mivel számos tényezőtől függ a hatékony lebonyolítása.

A következő évek slágerterméke a Media Markt szerint

A 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság miatt az idei nyáron egyértelműen a televíziók lesznek a legkeresettebb műszaki cikkek – hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Ami viszont érdekesebb, az a szolár generátor, ami még nincs ott a legjobban fogyó termékek között, de a Media Markt hatalmas növekedési potenciált lát benne. A solar generátor olyan napelemes rendszer, ami egyetlen töltéssel akár egy teljes hétvégére képes biztosítani egy hétvégi ház energiaellátását. Ez azért is fontos, mivel a solar generátorok zöldenergiát használnak, így egy nyaralót szinte zéró károsanyag-kibocsátásúvá tudnak varázsolni.