EU Pályázat-előkészítő Alap

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyarország az európai uniós források maximális és hatékony felhasználására törekszik, ennek érdekében tett javaslatot az Európa Pályázat-előkészítő Alap (PEA) létrehozására. Brüsszelben az ötlet kedvező fogadtatásra talált, s immár elindult a megvalósulás útján: áprilistól a 27 millió eurós program keretében - amelyből 15 milliót áll PHARE-forrásból az EU és 12-t a magyar kormány - az ötletgazdák 22 (különböző pályázati ablak) lehetőség közül választhatnak május végéig.

Az alap legfőbb célja, tájékoztat Heil Péter, a MeH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának (NFTH) alelnöke, hogy a 2004. május 1-jén csatlakozó Magyarországnak biztosítsa a megfelelő számú fejlesztési tervet a közösségi támogatások fogadására. Olyan projektek terv- és közbeszerzési dokumentációit készíti elő, amelyek finanszírozása később a strukturális alapokból történhet. A 22 pályázati ablak a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) prioritásait tükrözi, négy – a humán erőforrás, a gazdasági versenyképesség, a környezetvédelem és infrastruktúra, továbbá a regionális fejlesztés – operatív programjához kötődik. Ha valaki – díjmentesen – az alap által nyújtott szolgáltatásokból részesül, magyarul nyer a pályázaton, akkor garantáltan olyan minőségű dokumentációt kap kézhez, amit 2004-ben jó eséllyel tud benyújtani a strukturális alap pályázatokon. A PEA eredményeként mintegy 650-700 olyan komplett projektcsomag elkészülésére számítanak már az idén, amelyek a csatlakozás után nyomban eséllyel indulhatnak a strukturális alapokból elérhető pénzek elnyeréséért. Ugyancsak fontos törekvés, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódóan meghirdetésre kerülő első pályázat politikamentes, átlátható, nyilvánosan ellenőrzött legyen, és független szakértői testület gondoskodjon célkitűzései eléréséről. További hatásként az NFT első pályázata alighanem megindítja a hazai tanácsadói, szakértői piac átrendeződését, mintegy 1000-2000 szakembert vértez fel arra, hogy miként kell a strukturális alapokkal kompatibilis üzleti tervet készíteni.

A pályázat fő kedvezményezettje az önkormányzati és civil szféra, a 650-700 projektből 150-200 lesz a nagyberuházások száma, a többi kisebb fejlesztést és képzést irányoz elő – közölte Heil Péter, aki munkatársával, Schmidt Zsófiával együtt az ötletgazda volt. Részletes információ a pályázatról a 06-40-2004-94-es kék számon vagy a http://www.nfh.hu honlapon szerezhető. A regionális fejlesztési ügynökségekkel együttműködve 30 információs rendezvényt is tartanak a jövő héttől szerte az országban, köztük a hét régióban és valamennyi megyében. A hivatal tudomása szerint a különböző régiókban, a regionális fejlesztési ügynökségeknél máris több ezer pályázaton dolgoznak. Az ötletgazdáknak a PEA keretében két hónapjuk van arra, hogy elküldjék pályázatukat. Ennek elkészítéséhez nem kell semmi ördöngösség, állítja a NFTH alelnöke. Mindenekelőtt egységes pályázati űrlapot kell kitölteni, amely alapján egyrészt meggyőződnek arról, hogy a projektötlet kompatibilis-e a Nemzeti Fejlesztési Tervvel, s finanszírozható-e a strukturális alapokból, másrészt pedig hogy a pályázat kellően megalapozott, vagy sem. A pályázat-előkészítő alap keretében a szükséges dokumentációt nyílt tendereken kiválasztott konzorciumok szakértői készítik el. Nyilvánvalóan csak az “életképes” projektek támogathatók, azok, amelyek világosan definiált célok érdekében világosan meghatározott lépéseket tesznek, s ezeknek mérhető eredménye van. Gyakorlatilag üzleti terveket kell benyújtani. S végül, ami szintén fontos: magyarul kell pályázni, magyar intézményhez, magyar pályázatra – sommázza mondandóját Heil Péter.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.

Brutális fizetés kapnak a játékosok az NB II-ben

A legjobban kereső játékosok több mint 7 millió forintot is hazavihetnek havonta. Dzsudzsáktól Radóig mutatjuk a fizetéseket.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.
Világgazdaság Piactér