K+f inkubátorprogram indul Magyarországon

KKV | Pályázati Forródrót
Várhatóan még az idén elindítja a technológiai inkubátorprogramot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) – mondta Vass Ilona, az NKTH elnökhelyettese egy tegnapi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az elindításra és a pályázat lebonyolítására a hivatal 1,6 milliárd forintot fordít a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból. A program célja, hogy szakmailag támogassa a piacorientált, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó induló vállalkozásokat, s üzleti inkubálásra képes technológiai inkubátortársaságokat hozzon létre. Emellett a program célkitűzései közé tartozik, hogy elterjessze a technológiai inkubáció módszereit és üzleti modelljeit a magyar k+f szférában.
Több, hazánkhoz hasonló méretű ország – Finnország, Írország és Izrael – jelentős sikereket mutatott fel az elmúlt 10-15 évben a „hight-tech” területeken működő, induló vállalkozások létrehozásában. Ezért is volt érdekes, hogy – a magyar program mintegy előkészítéseként – Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor egykori alapítója beszámolt saját tapasztalataikról. A többi között arról beszélt, hogy az izraeli k+f+i rendszermodell az állami és a magánszereplők optimális összehangolásán alapul.


Területek

Elsősorban az informá-ció-, valamint a bio- és a nanotechnológia területeiről várják a pályázókat, azonban nincs semmiféle megkötés, bármely innovatív cég részt vehet a programban – mondta Vass Ilona. Várhatóan 2010 tavaszáig lehet beadni a pályázatokat.

A program finanszírozásának lényege, hogy a projektek első befektetésének legfeljebb 85, de minimum 51 százalékát az állam vissza nem térítendő támogatás formájában magára vállalja, míg 15-49 százalékban koc-kázatitőke-befektetéssel a vállalatok a befektetésük mértékének megfelelő tulajdonrészt szereznek az inkubált cégben. Ezzel a magántőke megtesz mindent a vállalkozás üzleti sikeréért, az államnak viszont mindig többségi szavazata lesz. Az állam legfeljebb 50 millió forint támogatást nyújthat a projektekhez. Az NKTH arra törekszik, hogy a pályázattal elősegítse legalább öt technológiai inkubátor cég megalakulását, és hozzájáruljon 20-30 technológiaintenzív, induló vállalkozás fejlődéséhez Magyarországon.

Sok kkv nincs tisztában azzal, hogy innovációt valósít meg az ötleteivel

Az európai átlag fele, 21 százalék hasznosul az innovatív projektekből Magyarországon.

Felülírta a diákok terveit a járvány

Az idei nyárra eredetileg tervezett nyaralások és fesztiválok helyett elsősorban barátaikkal találkoznak vagy otthon ütik el az időt a hazai egyetemisták és főiskolások.

Csökken az önkormányzatok mozgástere

Becslések szerint 2021-ben 150-200 milliárd forinttal kevesebb adóbevételük lehet a településeknek, mint 2019-ben volt.

Újabb támogatások jöhetnek ősszel

A gazdaság és a vállalkozások talpra állását segítő intézkedésről is egyeztet a kormány a szociális partnerekkel.
Világgazdaság Piactér