Szervezetfejlesztés a börtönökben

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Nagy lehetőség a hazai büntetés-végrehajtás számára az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Államreform Operatív Programja (ÁROP) keretében, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) égisze alatt 83,4 millió forintos támogatással megvalósuló kiemelt projekt, mert elindítja a megújulás folyamatát. Mint dr. Tóth László vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese emlékeztetett rá, a büntetés-végrehajtásban 1994 óta nem volt ilyen mértékű fejlesztés Magyarországon. Hosszú ideje az első lépés az idén nyáron indult ÁROP-1.2.1/B azonosító számú konstrukció az első lépés annak érdekében, hogy a magyar közigazgatásban és a társadalmi megítélésben megfelelő helyre kerüljön e terület.
A projekt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához (BVOP) tartozó intézetek szervezetfejlesztését szolgálja. A szervezetfejlesztési modell, amelyet hamarosan kidolgoznak, a hatékonyabb gazdálkodást, a feladatalapú gazdasági tervezést szolgálja a parancsnoksághoz tartozó 32 börtönben, ahol jelenleg 130 százalékos a telítettség, és 15 500 fő a fogvatartottak száma. „Például Zalaegerszegen 98 fogvatartottra 92 fős személyzet jut; biztos, hogy az államháztartás szempontjából nem megfelelő ez a helyzet” – jegyezte meg a BVOP illetékese. A projekt révén 20 százalékos költségcsökkentést terveznek az érintett intézményeknél, és a szervezetfejlesztés hatására általában is javulni fog a büntetés-végrehajtási intézetek működésének hatékonysága és a feladatellátás minősége. „Ma még nincs meg a feltétele annak, hogy bezárjunk börtönöket, de idővel, több fejlesztési lépcső megtétele után eljuthatunk odáig, hogy a hét régiónak megfelelő, korszerű büntetés-végrehajtási intézetek legyenek Magyarországon” – vázolta a kilátásokat Tóth László.
A mostani ÁROP-projekt megvalósítását helyzetfeltáró vizsgálattal (a szervezeti struktúra, a belső folyamatok és a gazdálkodás felmérésével és elemzésével) kezdték. Ennek eredményeire alapozva fogalmazódnak majd meg a javaslatok a szervezeti átalakítások végrehajtására. Közülük a projekt része a büntetés-végrehajtási intézetek működésének, ellátási láncának racionalizálása is, amelynek során az értékesítési-beszerzési tevékenységekre létrehoznak egy számviteli információs rendszert.
A racionalizálási munkát idővel a BVOP 12 gazdasági – 8 ipari és 4 mezőgazdasági – társaságára is kiterjesztenék. Január 1-jétől az európai normákkal összhangban immár törvényi úton lehetőség nyílik úgynevezett közüzemek létesítésére. Ezek az államháztartáson belül a belső ellátási láncban tudnak termelni a közbeszerzési törvény figyelmen kívül hagyásával. „Abban bízunk, hogy további lehetőségeket nyújt számunkra; alapvetően a 23 ezer fős rendőrség és saját 7 ezer fős állományunk belső ellátását vállalnák a létrejövő közüzemeink” – közölte a BVOP gazdasági és informatikai vezetője. Az ÁROP-projekten kívül jelenleg még két európai uniós támogatású projekten dolgoznak együtt az IRM, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a BVOP szakemberei. Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében 1,3 milliárd forintos támogatásra pályáznak a büntetés-végrehajtás informatikai rendszerének teljes megújításához, amely a tervek szerint egy 2 milliárd forintos beruházás lesz.
A fogvatartottak reintegrációja szempontjából fontos a harmadik projektjük az ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Programja (TÁMOP) keretében, amely az oktatásra, kompetencia- és készségfejlesztésre, piacképes OKJ-s képzésekre teremt lehetőséget három régió – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld – 12 büntetés-végrehajtási intézetében. Jelenleg még az elítéltek 50-55 százaléka visszakerül a börtönbe. E helyzeten változtathat az imént említett, 250 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló TÁMOP-projekt, mert a társadalomba való viszszailleszkedést segíti a munkaerő-piaci igényekhez és a büntetés-végrehajtás sajátosságaihoz egyaránt illeszkedő, akkreditált szakképzésekkel és tréningekkel. VG

A projektben érintett intézetek (ÁROP-1.2.1/B)

Országos és regionális intézetek
Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Budapesti Fegyház és Börtön (Kozma utca)
Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete
Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete, Kecskemét
Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete, Pécs
Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete, Miskolc
Kalocsai Fegyház és Börtön
Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Márianosztrai Fegyház és Börtön
Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön
Sopronkőhidai Fegyház és Börtön
Szegedi Fegyház és Börtön
Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Váci Fegyház és Börtön
Megyei intézetek
Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, Budapest
Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Pécs
Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Kecskemét
Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Gyula
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Miskolc
Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Győr
Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Debrecen
Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Eger
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Szolnok
Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Kaposvár
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Nyíregyháza
Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Szekszárd
Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Veszprém
Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Zalaegerszeg
Forrás: www.bvop.hu

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.
Világgazdaság Piactér