BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német sajtó Orbán Viktorról: a magyar miniszterelnöknek olyan befolyása van Németországra, mint Kínának

Péntek délután találkozik egymással Olaf Scholz és Orbán Viktor Berlinben. A német sajtó elemezte a német–magyar viszonyt és arra jutott, hogy a magyar miniszterelnök kezében erős kártyák vannak.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, pénteken 16:30-tól német–magyar csúcstalálkozót tartanak Berlinben: a német kancellár fogadja a magyar miniszterelnököt.

ORBÁN Viktor
A német sajtó Orbán Viktorról: a magyar miniszterelnöknek olyan befolyása van Németországra, mint az oroszoknak vagy Kínának / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az talán túlzás, hogy a német nyilvánosság lázban ég az eseményre készülve, az viszont tény, hogy a német sajtóban számos beszámoló született a témában. Ezek közül is kiemelkedik a patinás, inkább konzervatív hangvételű Die Welt anyaga, amely egy podcastbeszélgetésben dolgozta fel Orbán Viktor érkezését.

A magyar miniszterelnök megnyugtatja a német kancellárt

A mintegy tízperces beszélgetésben Philipp Fritz tudósító adott elemzést, ebben pedig több meglepő kijelentést is tett. A felvezetőben először is az hangzott el, hogy Orbán Viktorról közismert, milyen magabiztosan képviseli az érdekeit, még úgy is, hogy az utóbbi időszakban több ütés is érte. Ezek között említik az új lengyel kormány megválasztását, illetve az európai bíróság brutális, 200 millió eurós büntetését a migráció magyar kezelése miatt. De a magyar miniszterelnöknek mégis van eszköze, hogy 

az érdekeinek érvényt szerezzen, még Németországgal szemben is.

Orbán Viktor néhány napja már Németországban tartózkodik, a szerdai német–magyar Eb-meccset együtt nézte meg a német kancellárral. De a politika csak most kerül szóba köztük. Philipp Fritz szerint biztosat nehéz mondani arról, mi a valódi célja a magyar kormányfő látogatásának, de ő maga azt valószínűsíti: a fókuszban a júliustól felálló magyar uniós elnökség lehet, méghozzá abból a megközelítésből, hogy Magyarország vajon akadályozni fogja-e az EU stratégiai célkitűzéseit, így például Ukrajna támogatásában. „Orbán Viktor biztosíthatja és megnyugtathatja Olaf Scholzot és az emiatt aggódókat, hogy ezt nem teszik” – jegyezte meg.

Philipp Fritz azt is felidézte, hogy az EU szemszögéből Magyarország a Fidesz 2010-es választási győzelme óta „problémás gyereknek” számít, de az igazi törést az orosz–ukrán háború 2022-es kirobbanása okozta. Főképp azért, mert a magyar kormány nem támogat direkt fegyverszállítást az ukrán frontra. A migráció kezelése miatt kiszabott 200 millió eurós, plusz további napi egymillió eurós bírság szerinte nem a világ vége, de azért több mint bosszantó.

Orbán Viktor a német politikában is befolyásos

Hosszabban beszélt a Orbán Viktor politikai mozgásteréről. Szerinte el kell ismerni, hogy kétségtelenül kölcsönös a függés Németország és Magyarország között. Éppen ezért a magyar miniszterelnökön nem tudja csak úgy „odébb lökni” a német kancellár. Főképp, hogy Olaf Scholz nem lehet büszke az európai parlamenti választáson elért eredményre és ha nem lenne éppen labdarúgó Európa-bajnokság Németországban, a rossz német közhangulat nyilvánvalóan felszínre törne.

Magyarország kiemelt szerepet játszik a német gazdaság alakulásában. Ezzel összefüggésben a Die Welt újságírója külön megemlítette a német autóipar és a védelmi ipar, kiváltképp a Rehinmetall beágyazódását a magyar gazdaságban. Hangsúlyozta, hogy a német katonai eszközök egyik legnagyobb felvevőpiaca a magyar. Mindez pedig erőt ad Orbán Viktor kezébe. „Sok szakértő azt mondja, hogy a német függőség Magyarország felé olyan, mint annak idején az orosz, illetve most a kínai kitettség. Ez talán túlzás így, de mindenképpen megértem a párhuzamot” – fogalmazott.

Philipp Fritz szerint a gazdasági ütőkártyák tovább élezik Orbán Viktor befolyását Berlinben, ami azért is meglepő, mert a magyar miniszterelnök egy tízmilliós országot vezet, az ország méretéhez képest pedig sokkal nagyobb mozgástérrel rendelkezik. 

A francia elnök, Macron Franciaország nagysága miatt is partnere Németországnak. Orbán Viktor viszont a személyiségén és a politikáján keresztül szerzett befolyást a német politikában, amellyel jól érvényesíti az érdekeit

– zárta elemzését az újságíró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.