Közélet

Egyharmados bérelőny a brit férfiaknál

A jövő áprilisi határidőre a brit munkaadóknak kötelező lesz feltüntetniük honlapjukon az azonos munkakörben foglalkoztatott női és férfi dolgozók közötti bérkülönbség százalékos mértékét.

A törvényi kötelezettség teljesítésével számos cég előreszaladt, s az általuk közölt adatok nem épp az egyenlő esélyekről szólnak.

A Virgin Money például honlapján közölte, hogy náluk 36 százalékos plusszal honorálják a férfi dolgozókat. Szerintük ezzel nem lógnak ki a sorból, a pénzügyi szektornál a 34 százalékos átlagos eltérés az elfogadott, noha semmiképp sem indokolható. A Virgin Money mentségére szól, hogy tíz felső vezetőjéből négy nő, köztük a vezérigazgató is. A céget 2006 óta irányítja Jayne-Anne Gadhia – közmegelégedésre. Hogy mennyiért, azt nem közölték.

A Schroders vagyonkezelő férfi menedzserei 31 százalékos bérelőnyt élvezhetnek, míg az egyik legnagyobb brit közműszolgáltató csoportnál, az SSE-nél 23,4 százalékos a különbség, ami átlagosnak mondható ebben a szektorban. Az már kevésbé, hogy premizálás terén kirívó különbségek mutatkoznak: a férfiak 34 százaléka kapott tavaly bónuszt, míg a nőknél ez az arány csupán 12 százalékos. Ráadásul a férfi kollégák a hölgyekénél átlagosan 32 százalékkal magasabb prémiumot kaptak.

A Magyarországon is dolgozó könyvvizsgáló-tanácsadó óriásnál, a PricewaterhouseCoopersnél átlagosan 15 százalékkal keresnek többet a férfi munkatársak. A bérolló a briteknél meghaladja a 18 százalékot, de nemcsak ez, hanem a magas jövedelemmel jellemzett pozíciókban megmutatkozó férfifölény is feszültséget okoz.

A Brit Iparszövetség (CBI) saját felmérése szerint a legalacsonyabb beosztásban foglalkoztatottak körében 60 százalékkal több a nő, míg a topfizetéseknél a férfiak túlsúlya ugyanekkora mértékű – írja a Bloomberg. A CBI szerint a különbségek, ha szűkülnek is, de a nyilvánossá tett adatok ellenére is fennmaradnak. Az érdekvédők támogatják az adatok átláthatóságát, szerintük azok egyfajta iránytűként szolgálhatnak ahhoz, hogy egy nő el tudja dönteni, akar-e dolgozni egy kirívóan diszkriminatív bérpolitikát folytató cégnél.

Tabudöntő honlap indult

Ugyanazzal a munkával ma Magyarországon egy nő átlagosan 13,2 százalékkal kevesebbet keres, mint egy férfi – derül ki a KSH 2015-ös felméréséből. A negatív megkülönböztetés felszámolásában nyújthat segítséget a MagNet Bank által életre hívott FairFizu, amely első lépésként mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy kiszámolja, mennyivel keresne többet vagy kevesebbet a másik nem tagjaként. | VG

esélyegyenlőség Nagy-Britannia keresetek jövedelem
Kapcsolódó cikkek