Közélet

Michelin-csillagos éjszaka Nagy-Britanniában

Csaknem kétszáz étterem tarthatta meg vagy érdemelte ki a Michelin-csillagot Nagy-Britanniában és Írországban, akadt olyan vendéglátóhely, amelyet egyszerre hárommal is kitüntetett a szakma krémje.

Egy étterem életében a legnagyobb szakmai siker kétségkívül az, ha Michelin-csillaggal tüntetik ki. Nagy-Britanniában és Írországban különösen örülhetnek a tulajdonosok és a séfek: a Bloomberg beszámolója szerint összesen 187 étterem szerezte meg vagy tartotta magánál a legrangosabb minősítést – ami a maga nemében rekordnak számít. Egy londoni ceremónián jelentették be, hogy mely éttermek érdemlik ki a tökéletesség szimbólumaként is emlegetett csillagokat. A francia étterem- és szállodakalauzról, a Guide Michelinről elnevezett minősítést a legkiválóbb brit és ír séfek jelenlétében adták át.

A díj egyre több kritikát kap: sokan következetlennek és kiszámíthatatlannak tartják a csillagosztási rendszert. A jövő évi elitklubba huszonhárom új étterem került be, amelyek a séfek munkájának elismeréseként kapták meg az első csillagot. Négy elit étterem vált még inkább vendégcsalogatóvá: az első csillag után a másodikat is megszerezték.

Fotó: AFP

A szigeteken 2019-ig mindössze négy vendéglátóhely büszkélkedhetett három Michelin-csillaggal, ám új taggal bővült a „háromcsillagosok” köre, a dolog pikantériája, hogy egy francia étterem lett a 2020. év éttermi kalauzának legnagyobb nyertese. A franciák vezette Sketch azonban – akárcsak a többi elit étterem – rendesen megkéri egy-egy étel árát. Egy hétfogásos menü, amelyet a mai trendeknek megfelelően lehet akár hús nélkül is rendelni, mintegy 120 fontba, majdnem 45 ezer forintba kerül – és ezek az adagok csak pici kóstolók.

Nem mindenki lehetett azonban boldog a gála után, több étterem is vesztett a renoméjából, a The Araki azért bukta el mindhárom csillagát, mert a sztárséf, Mitsuhiro Araki visszatért szülőhazájába, Japánba. Sokakat meglepetésként ért a Michelin-csillagok ragyogása Nagy-Britanniában, tekintettel a még mindig forró témának számító Brexitre. Az éttermek szinte mindegyike alkalmaz külföldi munkavállalókat, de a politikai bizonytalanság sok pincér és séf dolgát is megnehezítette. A kilépési tárgyalások körüli huzavonának azonban nemcsak a negatív, hanem a pozitív hatásait is érezhették a tulajdonosok: a csúcsminőségű éttermek forgalmának nem tett rosszat a font gyengülése, emiatt ugyanis számos külföldi látogató megengedhette magának, hogy valamelyik Michelin-csillagos étteremben fogyassza el a vacsoráját, és hírét vigye a luxuséttermeknek.

Brexit Anglia gasztronómia Íroszág Michelin-csillag London séf
Kapcsolódó cikkek