Közélet

A halászat ügyén úszhat el a Brexit-alku

Feltételekhez köti az Európai Bizottság az Egyesült Királysággal szembeni utazási tilalom feloldását, de a tagállamok döntenek.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy indítsák újra az áruforgalmat az Egyesült Királysággal, a személyek utazását azonban csak halaszthatatlan esetben támogatja, és negatív koronavírus-teszthez vagy tíznapos önkéntes karanténhoz köti.

A lakóhelyükre visszatérők, a közlekedésben és a szállítmányozásban dolgozók, az egészségügyi alkalmazottak, valamint a tranzitutasok kivételével mindenki más esetében az utazási tilalom fenntartását tanácsolják.

Az ellátási láncok zavartalanságának biztosítása érdekében az EB sürgeti a légi és vonatközlekedés újraindítását, a döntés azonban nemzeti hatáskörbe tartozik.

Franciaország és az Egyesült Királyság között kora estig nem született megállapodás a teherforgalom újbóli megkezdéséről, elsősorban a tesztelés okozza a problémát, amelyben a Sky News értesülése szerint a brit hadsereg is részt vesz majd.

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Több mint 1500 kamion torlódott fel mára Kentben, az M20-as autópályán és a manstoni repülőtéren, megegyezés esetén is napokba telhet a helyzet normalizálása.

A brit élelmiszer- és italgyártókat képviselő Food and Drink Federation (FDF) vezetője szerint a vásárlóknak nem kell aggódniuk a karácsony előtti ellátás miatt, de a vasárnap éjfélkor kezdődött doveri zárlat következményei az ünnep után már érzékelhetők lesznek, mert eltűnhetnek a friss termékek a boltok polcairól.

Újabb fenyeget

A felülvizsgált adatok szerint rekordütemben, 16 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben a korábban jelzett 15,5 százalék helyett, de még mindig 8,6 százalékkal maradt el a koronavírus-járvány előttitől. A Capital Economics szerint ugyan az újabb szigorú korlátozások miatt nő a kettős recesszió veszélye, ám a háztartások magas megtakarítási szintjének köszönhetően a jövő év második felében jókorát pattanhat vissza a gazdaság, ha az oltókampány sikeresnek bizonyul. A statisztikai hivatal ugyancsak kedden közölte, hogy a költségvetési programok és az ezeket finanszírozó állampapír-kibocsátások miatt novemberre 2099,8 milliárd fontra (egy font 396 forint) nőtt a brit államadósság, ez a 99,5 százalékával egyenlő. A kormány az év első nyolc hónapjában 241 milliárd, csak novemberben 31,6 milliárd fontnyi hitelt vett fel, a deficit a 2020–2021-es költségvetési évben várhatóan eléri a 400 milliárd fontot, vagyis a GDP mintegy 20 százalékát. | VG

Egyelőre nincs előrelépés a másik fontos kérdésben, az és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodást illetően.

graf brit kikötő

A Bloomberg értesülése szerint az EU elutasította a britek legújabb ajánlatát, hogy az uniós halászati kvótát 30 százalékkal csökkentsék a jövő évtől, Brüsszel ugyanis 25 százaléknál többe nem hajlandó beleegyezni, és ezt a szintet is fokozatosan, hat év alatt érnék el.

Michel Barnier uniós főtárgyaló tegnap tájékoztatta a tagállamok nagyköveteit, és azt ígérte, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat. Folyamatos az egyeztetés Boris Johnson kormányfő és Ursula von der Leyen, az EB elnöke között is.

Brexit Európai Bizottság koronavírus járvány
Kapcsolódó cikkek