A Zöld-foki Köztársaság kiadta az Egyesült Államoknak Alex Saab kolumbiai üzletembert, akit a venezuelai kormány megbízásából végzett pénzmosással gyanúsítanak – közölte szombaton a helyi rádió.

Nicolás Maduro venezuelai elnök követét 2020 júniusában fogták el a szigetországban, ahol az Iránba tartó repülőgépe leszállt üzemanyagot vételezni.

Az Atlanti-óceánon található parányi szigetország alkotmánybírósága hosszú jogi huzavona nyomán, szeptemberben döntött a 49 éves férfi kiadatásáról.

A venezuelai elnök megbízottját a tervek szerint már hétfőn bíróság elé állítják Miamiban.

Az amerikai nyomozó hatóságok szerint Alex Saab részletes információkkal rendelkezik Maduro elnök családjának és a venezuelai felső vezetés tagjainak illegális üzelmeiről, többek között arról, hogy a venezuelai elnök és a hozzá közelállók hogyan juthattak több millió dollárhoz a venezuelai rászorulóknak meghirdetett állami élelmiszersegély- és szociális lakásépítési programokból.

 Alex Saab kolumbiai üzletember szabadon bocsátását követelő graffiti Caracas egyik nyugati negyedében.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az ügyet közelről ismerők szerint Saab a venezuelai elnök "kijáró embere" volt, amikor a Zöld-foki szigeteken lefogták,

a gyanú szerint akkor is éppen azért tartott Iránba, hogy kőolajügyletekről tárgyaljon a venezuelai elnök megbízásából.

Az amerikai vádhatóság szerint a kolumbiai férfi felfedhetné azt a mechanizmust, amellyel a venezuelai kormány aranyat és kőolajat értékesített az amerikai szankciók megkerülésével.

A venezuelai kormány emberrablásnak minősítette Saab kiadatását, és válaszul felfüggesztette a belpolitikai válság rendezése érdekében az ellenzékkel folytatott tárgyalásokat, amelyek újabb fordulója vasárnap indult volna Mexikóvárosban.

Nicolas Maduro elnök pártja válaszul felfüggesztette a tárgyalásokat a venezuelai ellenzékkel. A Szocialista Párt küldöttsége már a vasárnapi, Mexikóvárosba összehívott fordulóra sem megy el.

Fotó: AFP

Juan Guaido, a venezuelai ellenzék vezetője elítélte a kormány döntését.

Venezuela elítéli diplomatájának, Alex Saabnak az Egyesült Államok kormánya általi elrablását a Zöld-foki Köztársaság hatóságainak közreműködésével, amelyek megkínozták és önkényesen fogva tartották őt 491 napon át

– közölte szombaton a venezuelai tájékoztatási minisztérium.

A Zöld-foki Köztársaság hatóságai és Joe Biden amerikai elnök kormánya felelősek Alex Saab életéért és testi épségéért. Fenntartjuk a jogot magunknak arra, hogy szuverén nemzetként válaszlépéseket tegyünk

– fűzte hozzá a tárca.

A venezuelai hatóságok helyi idő szerint szombaton visszavitték a börtönbe a houstoni Citgo kőolaj-finomító vállalat hat menedzserét, akik három és fél év után áprilisban kerültek ki a börtönből házi őrizetbe. Az öt amerikai, és egy venezuelai állampolgárra egyenként több éves börtönbüntetést szabtak ki tavaly novemberben, vesztegetés bűntette miatt. Az Egyesült Államok kormánya többször követelte a szabadon bocsátásukat.

A caracasi vezetéssel ellenséges viszonyban lévő Iván Duque kolumbiai elnök

Nicolás Maduro diktatúrájának drogkereskedelme, pénzmosása és korrupciója felett aratott győzelemnek

nevezte Alex Saab kiadatását.

Venezuela és a vele szövetséges Oroszország és Kuba illegálisnak nevezték az üzletember őrizetbe vételét, arra hivatkozva, hogy a caracasi vezetés követeként járt el, és e minőségében diplomáciai mentesség illeti meg.

Saab védői politikai indíttatásúnak nevezték az amerikai vádakat.