Egy nagyjából 1600 hektáros, kerítéssel körbevett birodalmat építenek a koronavírus-járványt tagadók egy csoportja Paraguayban. A dél-amerikai állam legszegényebb régiójában vásárolták fel a hatalmas területet német, osztrák és svájci befektetők. A Covid-tagadók reményei szerint kis közösségük hamarosan a jelenlegi 150 főről háromezresre duzzadhat – olvasható a Guardian című brit lap helyszíni riportjában.

A csoport hirdeti is magát az interneten, úgy jellemzik, bárkit befogadnak, akinek elege van a jelenlegi világtrendekből, így például a gazdasági válságból, a jelenlegi politikai helyzetből és – innen egyre érdekesebb –, az 5G-ből, a chemtrailből, a fluorozott vízből, illetve a kötelező oltásból.

Az első lakosok német állampolgárok voltak, akik előszeretettel hangoztatják a helyieknek is, hogy a koronavírus-járvány csak egy összeesküvés-elmélet.

Sok idős ember költözik ki a településre, mert azt vallják, hogy ismerőseik, barátaik hunytak el az európai idős otthonokban, miután beadatták a vakcinát és ők nem akarnak a sorsukra jutni.

Fotó: NORBERTO DUARTE

A helyiek azonban nagyon nem örülnek a jövevényeknek, sőt, rettegnek tőlük, hogy miattuk könnyebben terjedhet a környéken a koronavírus. Paraguayt ugyanis rendkívül súlyosan érintette a járvány: 2021 júniusában itt volt a legmagasabb az egy főre jutó halálozás.

A környéken lakók ezért azt szeretnék, hogy az ország tovább szigorítsa a beutazás feltételeit, például a külföldiek csak vakcinával léphetnének be.

Így viszont a Covid-tagadók kis paradicsoma ellehetetlenülne. Erre pedig úgy tűnik hajlik is a kormány: januárban már hat német állampolgárnak tiltották meg a belépést.

Paraguayban egyébként – emlékeztet a Guardian – nem először lelnek menedéket a magukat a társadalomból kitaszítottnak érző európaiak. 1886-ban itt alapította meg a Nueva Germania fasiszta kolóniát a világhírű filozófus, Friedrich Nietzsche húga, Elisabeth és férje, Bernhard Förster.