Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-oldalán jelentette be, hogy az országa hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. „Megtesszük a határozott lépést azzal, hogy aláírjuk Ukrajna jelentkezését a gyorsított felvételért” – írta az államfő, hozzátéve, hogy az országa de facto már most is a szövetség része.

„Bízunk egymásban, segítünk egymásnak, és megvédjük egymást” – jelentette ki.

Polish PM And Latvian President Visit Ukrainian President In Kyiv KYIV, UKRAINE - SEPTEMBER 09: Ukrainian President Volodymyr Zelensky is seen during his joint press conference with Polish PM Mateusz Morawiecki and Latvian President Egils Levits on September 9, 2022 in Kyiv, Ukraine. As war wages in eastern Ukraine, Belarus' military drills near the border with Poland, EU nations are increasingly concerned over safety at their borders as well as the energy sources this winter. (Photo by Alexey Furman/Getty Images)
Fotó: Alexey Furman / Getty Images


A hírt ismertetve a Sky News emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részben éppen Ukrajna NATO-csatlakozási ambícióval indokolta az ország elleni katonai támadást. Az invázió kezdete előtt azt követelte, hogy Kijev vállaljon szerződéses garanciát arra, hogy nem kéri felvételét a szövetségbe. Ukrajna és a nyugati szövetségesek szerint azonban ez csak ürügy volt a háborúra.