„Jó szokás, hogy évről évre összegyűlnek a spanyol nemzeti zászlók alatt. Mi is rendszeresen ezt tesszük Magyarországon, mert ez jót tesz a szívünknek és a lelkünknek, a progresszív globalisták pedig szívrohamot kapnak tőle” – üzente Orbán Viktor miniszterelnök a spanyol Vox párt madridi VIVA22 elnevezésű nagygyűlés résztvevőinek. 

A római gyors már befutott Brüsszelbe, felkészül a madridi szerelvény Santiago Abascal barátom vezetésével. Sok sikert kívánok, isten éltesse mindannyiukat!

– üzente a magyar kormányfő utalva a nemrég előrehozott olasz választáson aratott jobboldali koalíció győzelmére. Az év elején Orbán Viktor már tárgyalt Madridban a jobboldali párt vezetőjével, sőt Abascal több alkalommal utazott Magyarországra és Lengyelországba is. Abascal egyébként az elsők között gratulált a magyar miniszterelnöknek a 2022-es győzelméhez. A jobboldali párt gyűlésén személyesen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is jelen volt, aki támogatásáról biztosította a pártvezetőt.

Vox Presents Its New Document 'spain Decides' At An Event In Madrid
Fotó: Europa Press News

Korábban Abascal már több alkalommal is kijelentette, hogy

Magyarország és Lengyelország a Vox két kedvenc szövetségese,

ezeknek az országoknak a vezetőivel tökéletes összhangban van a határok védelme, a családpolitika, valamint a szuverén nemzetek megvédésének ügyében. 

Videófelvételen üdvözölte a Vox szimpatizánsait Donald Trump volt amerikai elnök is, aki repülőgépen utazva mondott köszönetet a spanyol pártnak és vezetőjének, „az általa végzett nagyszerű munkáért”.

Gondoskodnunk kell arról, hogy megvédjük határainkat, és sok nagyon jó konzervatív dolgot tegyünk

– mondta Trump. 

Spanyolország egy nagyszerű ország, és szeretnénk továbbra is nagyszerű országnak látni. Szóval gratulálok a Voxnak a sok nagyszerű üzenethez, amelyet eljuttat Spanyolország és a világ népeihez

– üzente a korábbi republikánus elnök. 

Georgia Meloni, aki jelenleg Olaszország legnagyobb pártját, az Olasz Testvériséget vezeti, és valószínűleg miniszterelnöknek nevezik ki, a videóüzenetében a globalizációellenességre és a bevándorlásra összpontosított. Kifejtette, hogy szerinte Abascal egy olyan politikus, aki „megvédi az országa külső határait az illegális bevándorlás ellen”, illetve „megvédi az oktatás szabadságát és a család társadalmi szerepét is”. 

Az ABC News beszámolója szerint a gyűlésen jelen volt Álvaro Uribe volt kolumbiai elnök, José Antonio Kast chilei jobboldali politikus, Jeanine Anez volt bolíviai ideiglenes elnök lánya és Ted Cruz amerikai republikánus szenátor is.

Spanyolországban 2023 decemberében tartanak nemzeti választást. A Vox és támogatói abban bízhatnak, hogy Meloni támogatásának megugrásához hasonlóan Abascal népszerűsége is megnő Spanyolországban, és lehetőség nyílik a baloldali kormányzó erők leváltására. A bevándorlásellenes, jobboldali Voxot 2013-ban alapították, első jelentős sikerét 2019-ben érte el, amikor először bejutott a törvényhozásba, és ezzel Spanyolország harmadik legerősebb politikai erejévé vált.