Megduplázta az ukrajnai háború a román hadseregből kilépők számát, idén kétszer annyi hivatásos katona mondott fel, mint tavaly – írta szerdán a védelmi tárcától származó értesüléseire hivatkozva a Profit.ro román gazdasági portál.

Bucharest,,Romania,-,January,05,,2021:,Shallow,Depth,Of,Field Bucharest, Romania - January 05, 2021:  Shallow depth of field (selective focus) image with the uniform and insignia of a Romanian army medic.
Fotó: Mircea Moira / Shutterstock

Mint írják, idén már több mint kétezer szerződéses katona szerelt le, míg a kilépők száma tavaly ezer, 2020-ban pedig ötszáz körül volt. 

Év elején a román hadseregben 73 350 hivatásos katona szolgált, a tartalékosok száma pedig 50 ezer volt. A lap idézte a román hadügyminisztérium hivatalos dokumentumát is, amelyben a következő áll:

„A katonai pálya vonzereje csökkenőben van, és ez a folyamat kritikussá vált az ukrajnai háború által előidézett rendkívül képlékeny biztonsági helyzetben. A katonai művezetői képzésekre jelentkezők száma például idén kevesebb mint felére csökkent – 2500-ra a tavalyi 5700-hoz képest –, olyan körülmények között, amikor a meghirdetett helyek száma csaknem azonos volt.”

A helyzetet rontja, hogy az elemzés szerint a jelentkezők 25–35 százaléka nem felel meg a katonai szolgálat támasztotta minimális követelményeknek, és a helyzet rosszabbodhat, tekintettel arra, hogy Románia állandó lakossága mintegy kétmillióval csökkent az utóbbi 15 évben.

A katonaságnál szolgáló mérnökök és művezetők számára a magánszféra jobb fizetéseket kínál, ez is a távozások egyik oka lehet. A jelenséget meg kell állítani, mert oda vezethet, hogy a hadsereg nem lesz képes küldetéseit teljesíteni az ukrajnai háború okozta növekvő feszültség közepette – szögezi le a minisztériumi dokumentum.

Erre az lehet a megoldás, hogy csökkentik a katonai pálya által követelt iskolai végzettséget, így megszólítva olyan fiatalokat, akiknek a magánszektorban kisebb esélyük lenne annyit keresni, mint a hadseregnél.