A globális felmelegedés jelenti az egyik legsúlyosabb kihívást a világ biztonságára, figyelmeztetett Frans Timmermans zöldmegállapodásért felelős uniós biztos a müncheni biztonsági konferencián. Szerint eezért nem szabad hagyni, hogy a klímaváltozás hatásainak korlátozására irányuló erőfeszítéseket kisiklassák más geopolitikai válságok, például az ukrajnai háború.

Drámai jövőképet festett at uniós biztos.
Fotó: AFP


 

A klíma maga a biztonság, a két dolog ugyanaz. A klímaválság nem fog szünetet tartani csak azért, mert van más prioritás is

 – idézte szavait a CNBC.
Timmermans szerint a társadalomban „kialakulóban” van a sürgősség érzése, amelyet az iparnak és a kormányoknak kell kihasználni a változás megvalósítása érdekében. „Ha ezt nem tesszük meg, akkor nincs kétségem afelől, hogy a gyermekeim és az unokáim háborúkat fognak vívni a vízért és az élelemért" – mondta a biztos.
„Hány millió menekültet vagyunk hajlandóak befogadni amiatt, mert a bolygó egyes részei lakhatatlanná válnak? Hány éhségjárványt tűrünk el, mert a világ egyes részein már nem lehet mezőgazdasági termelést folytatni? Gondoljuk végig!” – hangsúlyozta.

Water level drop in Bursa's Nilufer Dam
A jövőben a vízért fogunk háborúzni, ha sürgősen nem teszünk a klímaváltozás ellen.
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Az éghajlatkutatók szerint fogy az idő, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk, ahogyan ezt a 2015-ös, mérföldkőnek számító párizsi megállapodásban célul kitűzték. Ezen a szinten túl valószínűbbé válik, hogy elérünk a fordulóponthoz, amikor már a kis változások drámai elmozdulásokat okozhatnak a Föld egész életfenntartó rendszerében.