Az év eleje óta tartó, eddig elsősorban repülőtereket érintő sztrájksorozat az ország teljes közlekedési rendszerére kiterjed, miután a dolgozók követeléseit a munkaadók nem teljesítették. A legnagyobb német szakszervezetek közös akciója több százezer munkást mozgatna meg.

Warning strike at Düsseldorf Airport
A Verdi által szervezett figyelmeztető sztrájk a düsseldorfi repülőtéren.
Fotó: AFP

A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi szakszervezeti szövetség és a vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezete (EVG) közös akciót jelentett be március 27-re. A 24 órás figyelmeztető sztrájk a távolsági, a térségi és a helyi közlekedést, valamint a repülőtereket, az autópálya-üzemeltető társaságokat és a vízügyi és hajózási igazgatási szerveket is érinti, méghozzá országszerte.

Súlyos késésekkel, sőt a közlekedési szolgáltatások teljes leállásával kell számolni egész Németországban

– olvasható a közleményükben.

A csaknem kétmilliós tagságú Verdinél 120 ezer dolgozót szólítottak fel a csatlakozásra, míg a nagyjából 230 ezres EVG valamennyi munkása részt vesz az akcióban.

Az EVG ötvennél is több közlekedési vállalattal – köztük a Deutsche Bahn országos és számos térségi vasúttársasággal – folytatott tárgyalásainak első fordulója nem hozott eredményt, és a munkaadók egy megfontolásra méltó ajánlat helyett a dolgozók helyzetét tovább rontó követelésekkel álltak elő. Például azzal, hogy a termelékenység növelése érdekében önként mondjanak le a fizetett szabadság egy részéről.

„A közlekedési dolgozók, akik a világjárvány idején szolidaritásból lemondtak a megfelelő béremelésekről, nem értenek egyet az ilyen magatartással, és jókora béremelést tartalmazó ajánlatot várnak el a munkaadói oldaltól, ezért a havi munkabér általános, 650 eurós emelését követeljük” – nyilatkozta az EVG szóvivője.

A Verdinek a közszférában dolgozó, nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről szóló tárgyalásai nem voltak sikeresek, emiatt a januárban elindított sztrájksorozatát az EVG-vel közösen folytatja tovább 

– ha a követeléseiket ezután sem teljesítik, további tiltakozó akciókat ígérnek.

A közlekedési dolgozók mellett a repülőtéri tűzoltók és a rendészet tagjai, valamint a tartományi tulajdonban lévő reptér-üzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is csatlakozni fog a sztrájkhoz. A Verdi és az EVG 10,5 százalékos, de legalább 500 eurós béremelést követel. A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 eurós egyszeri kifizetést ajánl.