Közélet

Orbán Viktor: magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

Abban a nagy tervben, hogy Magyarország erős és gazdag legyen, ma már mindenki részt vesz, ez jól van összerakva, a gép működik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki bő tíz év után adott elő ismét a jobboldal hagyományos fesztiválján, a Tranziton. A kormányfő a nagy terv megvalósításhoz, hogy hazánk erős, gazdag és biztonságos ország legyen, kell még tíz év, ehhez azonban ki kell tartani, nem engedhetjük, hogy leválasszanak minket a keleti piacokról, hangsúlyozta, hogy nekünk konnektivitás kell. Beszélt a háborúról is, szerinte az elmúlt egy évben kiderült, hogy a felépített stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat.

Szezonnyitó előadást tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tranziton fesztiválon. A kormányfő legutóbb 2012-ben jelent meg a jobboldali tábor hagyományos rendezvényén.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

18:53

A politika a közös cselekvés lehetősége

A hatalom a közös cselekvés képessége - mondta Orbán Viktor. A politika képes legyen arra, hogy elmagyarázva a helyzetet egy közös cselekvést hozzon létre - fogalmazott a kormányfő. Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor nagyok leszünk, erőek leszünk, és tisztelni fognak minket - zárta a beszélgetést a miniszterelnök.

18:52

Nagy jelentősége van a kitartásnak a politikában

A politikában nincs bizonyosság, ezért kell jó idegrendszer, nem lehet abban biztos, hogy minden döntés oda vezet, ahova szeretnék, hogy vezessenek. Ezért van jelentősége a politikában a kitartásnak, ehhez kell egy látószög. Ahol azt lehet látni, hogy a világban vannak gazdagabb, meg szegényebb országok, ebben a közegben kell kialakítani azt a terepet, ahol működik az ország is. 

Azt gondolja, hogy a magyaroknak van néhány erőssége, az egyik a sajátos kulturális identitás, ez "óriási versenyelőny". 

 

Míg a magyarságnak van egy szigetszerű nemzeti tudata, addig a franciának és németnek egy lokális tudata volt a 19. századig. A magyar nyelv is folyamatosan építkezik, és kreatív gondolkodást igényel, és nem bevett sémákkal dolgozik - tette hozzá. Végül pedig gyors észjárásúak vagyunk, eszesek vagyunk - fogalmazott a kormányfő. Ha ezeket mind összerendezzük, akkor látszik, hogy a magaslesről hogyan fogunk előrébb jutni - ismertette a kormányfő.   

 

18:42

Kell még tíz év az erős és gazdag Magyarországhoz

A miniszterelnök szerint azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag legyen, és a világ adja meg nekünk, hogy biztonságban élhessünk. Erre kell, hogy legyen terv- szögezte le a miniszterelnök, aki szerint ma biztosabb, erősebb, mint 12 éve volt, a mértékéről persze lehet vitatkozni. Szerinte ez a terv továbbra is működik, megvan az iparpolitikától a katonapolitikáig terjedő terv, hogy ezt az erős gazdag Magyarországot felépítsék, de kell hozzá még tíz év.

A miniszterelnök szerint abba a nagy tervben, hogy ez az ország erős és gazdag legyen, ebben mindenki részt vesz, "ez jól van összerakva, a gép működik"

Hangsúlyozta, hogy nem szabad engedni annak, hogy leválasszanak minket a keleti piacokról, nekünk konnektivitás kell. A kormányfő szerint ezért választják meg rendre a kormánypártokat a választók is, mert van egy nagy terv.

18:37

Elhibázta ezt a háborút Európa

A frontra vezényeltek a miniszterelnök szerint bizonyos statisztikák szerint 4-6 nap alatt meghalnak. Úgy nem lehet megállítani a háborút, hogy lesz egy béketerv, csak egy tűzszünet tudja megállítani. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapok része lett a háborúról való okoskodás, borzalmas dologról beszélünk. Az első hiba az volt európai részről, hogy a háborút globalizáljuk. Az angolszászok kitaláltak egy konstrukciót a háborúban: az ukránok harcolnak és meghalnak, mi pedig ehhez adunk pénzt és fegyvereket - ismertette Orbán.

Az elmúlt egy évben kiderült, hogy ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat. 

 Egyelőre nincs új stratégia, mert ahhoz katonákat kellene küldeni az ukrán veszteségek miatt - fogalmazott a kormányfő. 

 


 

 

18:31

Az európai birodalomban a magyarok nem járhatnak jól

A miniszterelnök szerint a római birodalmat különböző törzsek döntötték meg, ezért szükségszerűen nemzetek vannak Európában. De mindig ott volt a római birodalom gondolata, mert így a külső veszélyeket jobban el tudjuk hárítani, Európába bele van építve a nemzetállamok koncepciója és a birodalmak koncepciója. Nekünk viszont a szuverán nemzetállamok Európájában kell gondolkodnunk, ez az érdekünk a kormányfő szerint.

A baj abból van, hogy a brittek kiléptek, addig Közép-Európa, az angolok ellensúlyozták a francia-német tengelyt.

 Az egész konstrukció elbillent a birodalmi irányba. Szerinte ennek a választásnak az a tétje, hogy átvesszük-e a pozíciókat az európai intézményekben, hangsúlyozta, helyre kell állítani ezt az egyensúlyt. Az európai birodalomban a magyarok nem járhatnak jól - tette világossá.

18:28

Ellógja a melót az Európai Néppárt

A miniszterelnök a jövő évi EP választásról azt mondta, hogy annyiszor fűztünk hamis reményeket, mindig azt látta, hogy van esély arra, hogy a birodalomépítő erőt meg tudják szorongatni. A probléma abból fakad, hogy az Európai Néppárt nem csinálja a küldetését, "ellógja a melót", folyamatosan együttműködik a baloldallal, átveszi a nyelvezetét. Ezért a jobboldali térfél jobboldaláról kell rászorítani a mérsékelt jobboldalt, hogy álljon ki a jobboldali értékek mellett. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a Fidesz az egységes jobboldalt 2002 után felépítette. Szerinte ha állandóan azt akarjuk, hogy megdícsérjenek minket, abból baloldali győzelem lesz. 

Nem várhatjuk az ellenféltől, hogy csupa jót írjon rólunk

 

- mondta, szerinte az a nagy kérdés, hogy jobboldali egység megszületik-e, ennek ma nagyobb esélye van, érdemes csinálni, sőt meg kell csinálni, mert hazánkra leselkedő legnagyobb veszélyek Brüsszel felől jönnek. 

 

18:21

Az angolszászászok csinálják a legjobban az átfordítást

Orbán Viktor szerint az angolszászok a legjobb példák arra, hogy nemcsak kialakítják az érdekeiket, hanem morális felsőbbséget is képviselnek. Ezt az átfordítást ők csinálják a legjoban. Az ukrán háború esetében is megfogalmazták a morális helyes álláspontot - mondta a kormányfő. Ez az angolszász politikai kultúra a mai napig jelen van, és ékes példája a jóemberkedés. Ráadásul a liberálisok 1968 után elfoglalták az intézményeket, ebben szerinte a NATO is ludas. Gramsci könyvét pedig a baloldal is olvasta, ez mind erről szól a kormányfő szerint.

Azt a kulturális kontextust kell megváltoztatni, amiben a hatalom mozog, mert akkor előbb-utóbb át lehet venni az intézményes hatalmat.

A baloldal pedig ezt olvasták, és ebből dolgoztak - tette hozzá. Meg kell érteni a balodali stratégiát - mondta a kormányfő.

 

18:14

A konzervatív erők le vannak maradva

A kormányfő történeti kitekintésében rámutatott: a liberálisok nagyon hamar rájöttek, hogy az intézményeket el kell foglalni, ekkor találták ki a liberális demokrácia intézményét, egy hegemón szerepbe kerültek. A konzervatívok közben csak örömködtek, mire észbe kaptak, akkor kezdtünk vakarozni, ezért van egy 10 éves lemaradása a konzervatívoknak. Ez nemzetközileg van csak így, Magyarországon nem a kormányfő szerint. A német sajtóban csak az van leírva, hogy ezt a háborút megnyerik, de Amerikában is hasonló van.

Lehet szeretni vagy nem szeretni egy elnököt, de üldözni?

- utalt Trump elleni vádakra. Magyarországon szerinte szerencsénk volt, "olyan a világtörténelemben nincsen, hogy 8 évet kap valaki kormányzásra és közben minden szétesett."  Emlékeztetett rá, hogy 2009-ben castingot tartott a magyar baloldal, ilyen szerinte Nyugaton a baloldal nem csinált. A kormányfő szerint vezetni egy országot, elvállalni a felelősséget, ez nem babra megy, ezzel szemben áll a baloldal , "ez komoly?"- tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki szerint visszaadta a Jóisten a magyar jobboldalnak azt amit a kommunisták elvettek az országtól.

 

18:06

Olyan helyre kell menni, ahol sok az okos ember

Orbán szerint a mostani folyamatok megértésében a legfontosabb dolog, hogy az ember olyan helyre menjen, ahol sok okos ember van. A kormányfő szerint az egyetemnek is ez az értelme, ő neki szerencséje is volt ezzel. Ekkor érti meg az ember, hogy amit képvisel, az mivel rokonítható, és az ellenfeleid mivel rokoníthatóak. A liberálisokkal és a komunistákkal azért van nehéz dolguk, mert egymástól két gyökeresen eltérő ideológia, a kettő ég és föld. Azonban meglepő, hogy a kommunizmus összeomlása után mégis egymásra találtak. Szerinte a választóvonal az ember megértésénél van, hogy mitől az ember az ember, ebben a kommunisták és a mostani liberálisok között van hasonlóság, ami abból fakad, hogy a liberálisok azt mondják, hogy az életben egyetlen fontos dolog van, az te magad vagy. "A te szabadságod, a te jóléted, a te időd", ennek nagy hagyománya van Nyugaton.

Ezzel szemben a konzervatívok azt mondják, hogy vannak fontos dolgok is, mint a család, a haza, Isten, ami már létezett korábban is. Ha ezek fontosabbak, akkor szolgálni is kell őket, ebből következik az ellenkező ideológia. 

A kormányfő szerint egy antropológiai megközelítés, nem véletlenül került egy helyre a kommunizmus és a liberalizmus. Hangsúlyozta, nem időszerűtlen baloldali és jobboldali politika szembenállásáról beszélni. 

17:57

Magyarnak lenni a világ legszebb küldetése

Tisztázni kell, hogy van - e hazájuk - ezt válaszolta arra  a kérdésre, hogy mit üzen a résztvevőknek. Szerinte úgy is gondolkodhatunk, hogy ahova születtünk, bele kerültünk, "flow-ban vagyunk" és meg kell érteni, hogy az micsoda. Minden nemzedéknek ezt tisztáznia kell, valaki ezt patetikusan értelmezi, de lehet ezt humorosan, könnyedén.

Sok fajta módon lehet magyarnak lenni, magyarnak lenni küldetés, a világ legszebb küldetése

- fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy az a lehetőség, hogy magyarrá váljanak a gyermekeink, akkor nem tűnik el, ha fenntartjuk. Szerinte ezt fenn kell tartani, Kosztolányit, Babitsot olvasni kell- szögezte le. Magyarország műveli a Kárpát-medencét 1000 éve, ez kötelesség, ez egy feladat, ez megemeli az életünk súlyát. Hangsúlyozta, minél inkább olyan embernek gondolják, hogy magyarnak lenni jó, kötelesség, akkor sokan leszünk, és tovább is állunk, mint a cövek.

17:52

„Ők a Góliát és mi vagyunk Dávid"

Az ellenzékről akarunk beszélni – tette fel a kérdést a riporternek, hozzátéve, hogy nem szeretné őket bántani. Jelezte, hogy a fociban az amatőrtől a profikat nagyon világos vonal választja el, az amatőrök egy nagy kupacban próbálják űzni ezt a játékot, és vannak a profik, akik oda futnak, ahol lesz a különbség. És ez a különbség – mondta a kormányfő, aki szerint általában mindig lecsap az ellenzék valamire, ezzel szemben a kormánynak vannak stratégiai elképzelései. 

Hozzátette, hogy nem csak azt kell nézni, hogy a magyar baloldal milyen állapotban van, hanem hogy trendeket és érdekeket, ideológiákat képvisel. Megvannak azok a nagy pénzügyi csoportok, akiknek világos szándékaik vannak és keresik az ágenseiket, ők a magyar baloldalban találják ezt meg – fogalmazott a miniszterelnök. Az ellenzék szerinte úgy gondolkozik, hogy mik a világban áramló szellemi irányzatok és ehhez hogy tudják Magyarországot hozzáigazítani. Jelezte, hogy nem véletlenül nem találják meg a jobboldalt ezekkel az elképzelésekkel, de ez nem kizárólag magyar jelenség.

 Ilyen értelemben szerinte ők a Góliát és mi vagyunk Dávid.

A kormányfő szerint ők többszörös erőfölényben voltak, mind pénzügyi, mind erőforrás tekintetében. Azt a nyomást pedig még nem is számolták, hogy kialakult egy kontextus, egy nyomás, amit Magyarországra helyeztek

17:43

Áll a kétharmad, mint a cövek

Az még hagyján, hogy egyfolytában áll, de az igazán fontos, hogy még a végét sem látni - kezdte a beszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök, aki így válaszolt arra a kérdésre, hogy a 2/3 áll-e, mint a cövek. A kormányfő szerint előbb-utóbb minden nagy korszakban létrejön egy nagy kormányzópárt, így volt ez a dualizmus alatt Tisza Kálmán miniszterelnöksége alatt, majd az első világháború alatt, illetve Bethlen időszakában. A kormányfő szerint ez történt volna a második világháború után, amikor a Kisgazdapárt megnyerte a választásokat, akik szerinte hosszú időre berendezkedtek volna. Én látok rokonságot a mostani helyzet között - jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint óriási külső erőkkel harcolunk, és ilyenkor ez egységbe kovácsolja a nemzetet.

Orbán szerint van nemzetközi példa is hasonlóra, már 40 éve a CSU kormányoz Bajorországban. Szerinte emiatt nem is kell szégyenkezniük a magyaroknak, ez egy európai jelenség- tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök tranzit
Kapcsolódó cikkek