Közélet

Oroszország megtorolta a szevasztopoli rakétacsapást, lebombázták Beriszlavot

Oroszország négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Beriszlav városra. A támadásban ketten meghaltak, és két ember megsebesült. A bombázás nem sokkal azt követően történt, hogy az ukránok egy rakétával eltalálták az oroszok szevasztopoli haditengerészeti bázisát.

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon. A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu–34-es repülőgéppel hajtották végre.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Emergency Service on September 21, 2023 shows rescuers carrying a wounded person from a hotel in the city of Cherkasy after an overnight missile attack on the Ukraine. Ukraine said on September 21, 2023, its air defence systems had brought down three dozen Russian cruise missiles overnight in Moscow's latest barrage that left dead and injured throughout the country. (Photo by Handout / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRANIAN EMERGENCY SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy 

a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli vesztette életét, a holttestüket a romok alatt találták meg.

A Moldovához tartozó – el nem ismert, orosz fennhatóság alatt álló – Dnyeszter Menti Köztársaság területére az odesszai régió elleni rakétatámadás után rakétadarabok hullottak – közölte Oleg Beljakov, a szakadár területen lévő biztonsági övezetet ellenőrző közös bizottság társelnöke. Kifejtette, hogy egy rakéta robbanófeje behatolt a talajba, de nem robbant fel. Elmondása szerint az incidens következtében nem történt személyi sérülés, és kár sem keletkezett.

Az ukrán különleges hadműveleti erők sajtószolgálata hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy 

az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállására szeptember 22-én általuk mért rakétacsapás következtében a legfrissebb információik szerint 34 orosz tiszt vesztette életét, köztük a flotta parancsnoka.

A más források által meg nem erősített közlés szerint 105 orosz katona is megsérült. Az épületet nem lehet helyreállítani – tette hozzá a sajtószolgálat. Beszámoltak továbbá arról, hogy szeptember 13-án az ukrán különleges erők a Rosztov-na-Donu nevű orosz tengeralattjáróra és a Minszk partra szállító hajóra mértek csapásokat.

Tekintettel arra, hogy a partra szállítónak másnap harci szolgálatba kellett volna lépnie, a teljes legénység jelen volt a hajón. A visszafordíthatatlan veszteség 62 főtt tett ki

– írta a Telegramon közzétett közleményében az ukrán sajtószolgálat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben a Telegramon megerősítette, hogy 

megérkeztek Ukrajnába az első Abrams harckocsik az Egyesült Államokból,

de nem hozta nyilvánosságra, konkrétan hány jármű érkezett. Amerikai tisztségviselők szerint a következő hónapokban újabb Abramsok érkeznek Ukrajnába. A Biden-adminisztráció 31 darabot ígért – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Rakétákkal és drónokkal támadta meg Oroszország az odesszai kikötőt

Az ukrán légvédelemnek nem sikerült minden orosz drónt és rakétát hatástalanítania hétfő hajnalban, így sérült az odesszai kikötői infrastruktúra. Oroszország a Fekete-tengeri gabonaegyezmény felbontása óta folyamatosan támadja az ukrán tengeri és folyami kikötői infrastruktúrát.

Az ukrán határőrszolgálat arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy fogságba ejtettek egy Ukrajnában harcoló, volt orosz polgármestert a Donyeck megyei Kliscsijivka közelében. Alekszej Tretyakov, az oroszországi permi területen lévő Csajkovszkij város vezetője volt 2014 és 2019 között, előtte pedig az orosz parlament alsóházának képviselője. A határőrség által közzétett videófelvételen a fogoly közölte, hogy beleegyezik a forgatásba, és önként tesz tanúvallomást. Elmondta, hogy tavaly szeptemberben szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, miután a Luhanszk megyei Liszicsanszkba szállították, ahol egyhetes kiképzésen vett részt. Ezt követően harcba küldték a Bahmut mellett lévő Kliscsijivka falu területére.

 

háború Ukrajna bomba
Kapcsolódó cikkek