BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rakétákkal és drónokkal támadta meg Oroszország az odesszai kikötőt

Az ukrán légvédelemnek nem sikerült minden orosz drónt és rakétát hatástalanítani hétfő hajnalban, így sérült az odesszai kikötői infrastruktúra. Oroszország a Fekete-tengeri gabonaegyezmény felbontása óta folyamatosan támadja az ukrán tengeri- és folyami kikötői infrastruktúrát.

Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat intézett hétfőre virradóra a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen, egy ember megsérült, több – nem lakáscélú – épület és a kikötői infrastruktúra súlyosan megrongálódott – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Emergency Service on September 25, 2023, shows firefighters pushing out a fire in sea port and the hotel "Odessa" after Russian "massive" attack against the Odesa region in southern Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Emergency Service  " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A jelentés szerint a kikötő évek óta nem üzemelő szállodája is lángra kapott a támadás eredményeként, a tűzoltók azonban eloltották a tüzet.

Az ukrán légierő közlése alapján a légvédelem 

  • 19 iráni gyártmányú shahed drónt, 
  • 11 manőverező robotrepülőgépet és 
  • két hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrajnai célpontok, túlnyomórészt Odessza ellen indított éjjeli orosz légitámadás során, 
  • további három drónt pedig még előző nap lőttek le.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója elmondta, hogy egy nőt kórházba szállítottak, miután egy robbanás következtében repeszsérülést szenvedett.

A dél-ukrajnai Krivij Rih város felett lelőttek egy orosz drónt, amelynek a lehulló roncsai tüzet okoztak egy ipari vállalat épületében, a lángokat eloltották – közölte Olekszandr Vilkul, a város polgármesterre.

Ukrajna katonai veresége csapás lesz a NATO számára

Oroszország győzelemre áll a háborúban, és Ukrajna veresége egyértelműen a kollektív Nyugat veresége lesz, amiről kizárólag a Nyugat tehet – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában David Betz, a londoni King’s College professzora, aki a Danube Institute szervezésében létrejött 3. Danube geopolitikai csúcs című rendezvényre érkezett Magyarországra.

Ennek fő oka a professzor szerint, hogy a modern hadviselésről alkotott nyugati elképzelésekkel szemben az orosz–ukrán háború sokkal inkább hasonlít az első világháborúhoz. Elmondta:

Ha fentről tekintünk a csatatérre, hosszú, ezer kilométernél is hosszabb távon húzódó lövészárkokat látunk, a mezők tele vannak a tüzérségi és rakétacsapások által hagyott kráterekkel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.