Közélet

Rakétákkal és drónokkal támadta meg Oroszország az odesszai kikötőt

Az ukrán légvédelemnek nem sikerült minden orosz drónt és rakétát hatástalanítani hétfő hajnalban, így sérült az odesszai kikötői infrastruktúra. Oroszország a Fekete-tengeri gabonaegyezmény felbontása óta folyamatosan támadja az ukrán tengeri- és folyami kikötői infrastruktúrát.

Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat intézett hétfőre virradóra a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen, egy ember megsérült, több – nem lakáscélú – épület és a kikötői infrastruktúra súlyosan megrongálódott – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Emergency Service on September 25, 2023, shows firefighters pushing out a fire in sea port and the hotel "Odessa" after Russian "massive" attack against the Odesa region in southern Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Emergency Service  " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A jelentés szerint a kikötő évek óta nem üzemelő szállodája is lángra kapott a támadás eredményeként, a tűzoltók azonban eloltották a tüzet.

Az ukrán légierő közlése alapján a légvédelem 

  • 19 iráni gyártmányú shahed drónt, 
  • 11 manőverező robotrepülőgépet és 
  • két hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrajnai célpontok, túlnyomórészt Odessza ellen indított éjjeli orosz légitámadás során, 
  • további három drónt pedig még előző nap lőttek le.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója elmondta, hogy egy nőt kórházba szállítottak, miután egy robbanás következtében repeszsérülést szenvedett.

A dél-ukrajnai Krivij Rih város felett lelőttek egy orosz drónt, amelynek a lehulló roncsai tüzet okoztak egy ipari vállalat épületében, a lángokat eloltották – közölte Olekszandr Vilkul, a város polgármesterre.

Ukrajna katonai veresége csapás lesz a NATO számára

Oroszország győzelemre áll a háborúban, és Ukrajna veresége egyértelműen a kollektív Nyugat veresége lesz, amiről kizárólag a Nyugat tehet – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában David Betz, a londoni King’s College professzora, aki a Danube Institute szervezésében létrejött 3. Danube geopolitikai csúcs című rendezvényre érkezett Magyarországra.

Ennek fő oka a professzor szerint, hogy a modern hadviselésről alkotott nyugati elképzelésekkel szemben az orosz–ukrán háború sokkal inkább hasonlít az első világháborúhoz. Elmondta:

Ha fentről tekintünk a csatatérre, hosszú, ezer kilométernél is hosszabb távon húzódó lövészárkokat látunk, a mezők tele vannak a tüzérségi és rakétacsapások által hagyott kráterekkel.

 

Ukrajna kikötő Odessza dróntámadás
Kapcsolódó cikkek