Noha a brit kormányt számos kritika érte, amiért egy, a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott, startupokat támogató programban egy szexpartitervező alkalmazásnak is segítséget nyújtott, végül a befektetésből nyereséggel szállhat ki – mondta a Killing Kittens nevű vállalkozs alapítója.

A céget a hagyományosabb randioldalak felé elmozdulva WeAreX névre keresztelték át, és ugyanekkor indult el az azonos nevű applikáció is, amely szexpozitív randilehetőségeket és felnőtt eseményekre szóló belépőket kínál felhasználóinak. Tavaly pedig a szexpartitervező részt leányvállalatként hasították ki a vállalkozásból, ami segítheti, hogy a céget külső befektetők vásárolják fel.

Online,Dating,App,In,Mobile,Phone.,Like,Or,Swipe,To
Fotó: Shutterstock

Mindez pedig azt is segítheti, hogy a brit adófizetők számára nyereséges véget érjen a befektetés, amely 2020 áprilisában egy 170 ezer fontos hitellel indult, azonban tavaly részesedésre váltották. A brit állam így másfél százalékot birtokol a vállalkozásból.

Emma Sayle, a WeAreX társalapítója elmondta, hogy a kritikák helyett a cégének kéne a Future Fund jó példájaként szerepelni, hiszen a kormányzat végül nyereséget realizálhat a befektetésen. Az alkalmazást szerinte a többek között a Tindert is felvásárló Match Group veheti meg.

Az applikáció 47 ezer aktív havi használót gyűjtött össze, akik harmada havi 24,99 fontot vagy évi 119,99 fontot fizetni is hajlandó az előfizetésért, így az oldal évi 1 millió fontos bevételt hoz. A Killing Kittens rendezvényei pedig további 700 ezer fontot hoznak évente a konyhára. Sayle szerint 

az oldal online részének értékesítése tűnik az egyszerűbbnek, míg a szexpartirészleg nehezebb diónak bizonyulhat.

A járvány alatt elindított programban 1191 startup kapott 1,1 milliárd fontnyi hitelt az állami hátterű British Business Banktól, és szeptember végéig ezekből 146 vált fizetésképtelenné, ami 138 millió fontos veszteséget okoz az adófizetőknek. Ugyanakkor 55 esetben a kormány már ki tudott szállni a befektetéséből, ami pedig 48 millió fontnyi bevételt hozott – írja a Financial Times.

A British Business Bank felhívja a figyelmet arra, hogy a kockázati tőke mindig is hosszú távú befektetésekre összpontosított, így a Future Fund teljesítményéről még túlságosan korai ítéletet mondani.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány mikor fog kiszállni a WeAreX-ből, de az oldal 250 ezer fontnyi tőkét vonna be kisbefektetőktől 17,5 millió fontos cégérték mellett, ami meghaladja a 14,5 millió fontos értékelést a kormányzati részvényszerzés idejéről.

Sayle szerint az oldal egy olyan szeletet hasított ki a randipiacból, amivel a nagyobb alkalmazások nem versenyeznek, így például különböző fétisek megvitatására is kínál csetszobákat és készül egy szexjátékok számára létrehozandó hirdetési platform is. Az oldal 2025-ben 5 millió fontos finanszírozási körre készül, és 2026-ra a bevételeket a jelenlegi  ötszörösére, évi 9 millió fontra növelné.