A lengyel parlament, a Szejm határozatot fogadott el, amelynek célja, hogy változásokat hozzon az ország bírói tanácsában azzal, hogy eltörölnék az előző kormány döntéseit az igazágszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban. A döntés összefügg azzal, hogy az több milliárd eurónyi, Lengyelországnak szánt forrást fagyasztott be a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt, az ország új kormánya pedig célként tűzte ki a források megszerzését és a vitatott reformok eltörlését – írja Reuters. Ehhez azonban nincs meg az megfelelő választói felhatalmazás, vagy nem rendelkeznek a szükséges kétharmados támogatottsággal. Emiatt lehet az, hogy határozatot hoztak és nem jogszabályt alkottak, vagy módosítottak.

Donald Tusk Delivers His Programme Speech At Polish Parliament
Donald Tusk, az új lengyel miniszterelnök december 11-én hirdetett programot a Szejmben.
Fotó: NurPhoto via AFP

A Szejm szerdai határozata szerint a bíróságok átalakítását célzó, az országot korábban kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) által életbe léptetett határozatok alkotmányellenesek és 

lemondásra szólította fel a bíró tanács azon tagjait, akiket a parlamenti döntés szerint illegálisan neveztek ki.

A határozatot 239 szavazattal fogadták el 169 ellenében a lengyel törvényhozásban. Az ország elnöke, Andrzej Duda, aki a PiS szövetségese ugyanakkor többször is támogatásáról biztosította az előző kormány reformjait, így az új kormánynak nem lesz könnyű azokat megváltoztatni. A határozatot a bírói tanács is kritizálta mondván az aláássa a bizalmat az alkotmányos testületekben, valamint aláássa a jogrendet is, ami alkotmányos krízishez vezethet.

Miután szerdán az új kormányzat lekapcsolta a közszolgálati televíziót, majd menesztette a közmédia vezetőit, Duda közölte, hogy Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter kirívó módon alkotmányt sértett a lépéssel.

A lengyel közmédia elleni fellépést kárörvendve fogadó baloldali médiaanyagokra reagált a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborítónak és visszataszítónak tartja azt a kárörvendő, gúnyos közönyt, amellyel a hazai baloldali média a lengyel közszolgálati televízióban zajló eseményeket tálalja – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.