Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

Warsaw/poland,-,May,11,,2019:,View,On,The,Tvp,(polish
Fotó: Mateusz Szymanski / MOZCO 

A közlemény szerint a felmentés szükségességét a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. 

Nemcsak a vezetőket rúgták ki, hanem az egyetlen közszolgálati tévécsatornán, a TVP-n is adás közben szakították meg a közvetítést. A szolgáltató online felületét is leállították.

Az októberi parlamenti választás nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében javító intézkedéseket kell foganatosítani a közmédiánál. Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

A PiS képviselői szerdára virradó reggel tiltakozó akcióba kezdtek a közszolgálati televízió (TVP) varsói székháza előtt „a demokrácia védelmében”. A tiltakozás az ellen szól, hogy Donald Tusk kormányfő kijelentette: a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges.