Egy tévéinterjúban Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy Brüsszelben ő érte el, hogy a főváros mintegy 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapjon az Európai Uniótól. Az Origo cikke szerint a forrást azonban a kormány hívta le, mivel ez az összeg a Magyarországnak járó forrásoknak, a 10 milliárd eurónak a része, amelyet decemberben hagytak jóvá Brüsszelben. 

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. november 18.Karácsony Gergely főpolgármester beszél a  Pro Cultura Urbis-díjak átadásán Budapesten, a 12 év után újranyitó Merlin Színházban 2023. november 18-án.MTI/Bruzák NoémiBudapest, 2023. november 18.
Karácsony Gergely főpolgármester beszél a  Pro Cultura Urbis-díjak átadásán Budapesten, a 12 év után újranyitó Merlin Színházban 2023. november 18-án.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Karácsony az RTL-nek úgy fogalmazott , hogy az elmúlt négy év városdiplomáciai és lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai Budapestre. Karácsony azt is hozzátette: „ez egy ekkora városhoz nem feltétlenül méltó összeg”, „de ha onnan indulunk, hogy ebből a magyar kormány leginkább nullát akart adni, akkor fontos eredmény”.

A cikk emlékeztet, hogy 

a főpolgármester által említett projektek által egytől egyig olyan, a kormány által megtervezett operatív programokban, illetve az úgynevezett helyreállítási tervben szerepelnek, amelyeket – a főváros igényeit is figyelembe véve – a kormány dolgozott ki és fogadtatott el Brüsszelben.

Ezek támogatási forrásai a kormány által tervezett és kezelt IKOP, IKOP Plusz, TOP Plusz, KEHOP Plusz programokban és a Helyreállítási Tervben szerepelnek.

Ezeken túlmenően az említett programokban számos olyan további fejlesztés is szerepel – méghozzá a Karácsony által említettnél nagyobb nagyságrendben –, amelyeket a kormány kezdeményezett és valósít meg a főváros területén. A jelenlegi főpolgármester által említett programok egy része, így például a villamosbeszerzés, pedig még hivatali elődje, Tarlós István idején indultak el. A lap információi szerint egyébként – mivel Budapest az átlagos magyarországi szintnél fejlettebb (mint minden főváros) – az uniós szabályok alapján elegendő lett volna összesen 83,5 milliárd forinttal támogatni a főváros programjait.