Közélet

Moszkva: a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak

Oroszország megüzente: a konfliktus eszkalációjához vezet, ha az uniós országok zsoldosokat küldenek majd Ukrajnába.

A NATO katonái már régóta Ukrajnában vannak, és segítenek a nyugati fegyverek működtetésében – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Zaharova arra reagált, hogy a Financial Times című brit lap közölte: nyugati különleges erők tevékenykednek Ukrajnában. A publikáció azt követően jelent meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: az EU-ban felmerült, hogy katonákat vezényeljenek Ukrajnába.

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk OblastDONETSK OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 09: Ukrainian soldiers train at a firing range during military training of Ukrainian soldiers as the war between Russia and Ukraine approaches two years in Donetsk Oblast, Ukraine on February 09, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
fegyver
Fotó:  AFP

„Senki előtt nem titok, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak, és aktívan segítik az ukrán fegyveres erőket, 

egyebek között a Kijevnek átadott fegyverrendszerek működtetésében. (...) Macron semmi újat nem mondott” – mondta a szóvivő. Zaharova arra figyelmeztetett, hogy 

a konfliktus eszkalációjához vezet, ha az uniós országok zsoldosokat küldenek majd Ukrajnába. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy miután Emmanuel Macron francia államfő fél mondattal megemlítette, hogy akár hajlandó lenne katonákat is küldeni az Oroszországgal hadban álló Ukrajna megsegítésére, sorra kapja a kioktatásokat a NATO-szövetségeseitől. A legfrissebb a legnagyobb NATO-tagállamtól, azaz az Egyesült Államoktól érkezett. Macron gondolatát több állam, köztük Magyarország is elutasította. Korábban Ulf Kristersson svéd miniszterelnök jelentette ki, hogy nemzete semmiképpen sem küld katonákat Ukrajnába. A francia elnök pedig csináljon azt az országa hadseregével, amit akar. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatala, Németország és Nagy-Britannia is kijelentették, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába. Ezeket a nyilatkozatokat megerősítette Jens Stoltenberg, a főtitkára is, aki kijelentette, hogy nincs a szervezet asztalán olyan terv, hogy harcoló csapatot küldjön az ukránok megsegítésére. Oroszország pedig óva intett a Nyugat katonai beavatkozásától az orosz–ukrán háborúba.

 

orosz-ukrán háború NATO katonák
Kapcsolódó cikkek