Közélet

Máris oktatnak a svédek: Macron ne beszéljen a NATO nevében

A svéd miniszterelnök gyorsan reagált Emmanuel Macron legfrissebb beszédére, amelyben előrevetítette a nyugati katonák Ukrajnába vezénylését. Ulf Kristersson közölte, hogy a francia elnök azt csinál az országa hadseregével, amit akar, de ez nem fogja kötelezni Svédországot semmire. Kijelentette, hogy Stockholm asztalán nem szerepel semmilyen katonai beavatkozásról szóló terv.

„Ha Emmanuel Macron katonákat akar küldeni Ukrajnába, akkor küldjön franciákat, de az egész NATO nevében ne beszéljen” – fogalmazott a svéd miniszterelnök egy interjúban. Ulf Kristersson arra reagált, hogy a francia elnök egy beszédében azt mondta, hogy 

nincs kizárva, hogy a Nyugat katonákat vezényeljen Ukrajnába harcolni.

SWEDEN NATOSTOCKHOLM 20231024
Prime Minister Ulf Kristersson (M) during a press conference at the Government headquarters Rosenbad Tuesday 24 October.
Photo: Jonas Ekströmer / TT / Code 10030 (Photo by JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Máris oktatnak a svédek: Macron ne beszéljen a nevében – mondta Ulf Kristersson.
Fotó:  AFP

Svéd csapatok nem mennek Ukrajnába, ez a kérdés jelenleg nem releváns

– mondta Kristersson. Hozzátette, hogy minden ország belügye, hogy hol akar katonailag beavatkozni, de a NATO működése más lapra tartozik – írta meg a svéd SVT.

A francia szokások nem vonatkoznak a svédekre

– jelentette ki a miniszterelnök.

Véget ért a svédek vesszőfutása: csatlakozhatnak a NATO-hoz

A magyar Országgyűlés is ratifikálta a svédek csatlakozását a NATO-hoz, így elkezdődhet a bővítési folyamat.

Orbán Viktor a parlamentben tartott beszédében azt mondta, hogy 

Svédország és Magyarország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat hoztak tető alá, amikor Ulf Kristersson hazánkban járt.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy a két ország közti fair és tiszteletteljes viszony mellett sem egyformák a magyarok és svédek.

A miniszterelnök szerint azonban mára sikerült az ellentéteket feloldani, sőt kibővítették a katonai együttműködést és négy új vadászgépet vásárolnak. Mindehhez pedig logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak. Ezzel a magyar légierő az ország határain kívül is képes légvédelmi feladatokat ellátni. Kiemelte, hogy 

a svédek NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

 

Ukrajna Emmanuel Macron Svédország NATO
Kapcsolódó cikkek