A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

European Commission President Ursula von der Leyen addresses the floor during a debate on European Security and Defence, as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on February 28, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén. Fotó: Frederick Florin / AFP

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének Az európai biztonság és védelem megerősítéséről címmel tartott vitáján kijelentette:

Sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

Mint elmondta: a világban jelenleg egyre nagyobbra nő a „diktatúrák ligája”: Észak-Korea és Irán fegyvereket szállít Oroszországnak, ezek az országok pedig Ukrajna után a gázai háború okozta közel-keleti bizonytalanságot is kihasználják, hogy növeljék a befolyásukat. A háborús fenyegetés mellett pedig az agresszív gazdasági versenytől és az új technológiák korlátlan használatától is tartani kell.

Szerinte az igazság az, hogy nem csak 2022 óta élünk konfliktusokkal, hanem sokkal régebb óta, a biztonságunkat, jólétünket és életmódunkat fenyegető veszélyek terjedésének pedig már korábban határt kellett volna szabni. 

Emiatt Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának fejlesztésére és gyártására. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet, és következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást.

Ennek középpontjában egy egyszerű elvnek kell állnia: Európának többet kell költenie, jobban kell költenie, európai módon kell költenie. A következő hetekben javaslatokat fogunk előterjeszteni az első európai iparvédelmi és hadiipari stratégiával

– közölte a bizottság elnöke. A stratégia és a hozzá kapcsolódó európai beruházási program egyik központi célja a közös védelmi beszerzések előtérbe helyezése lesz.

Ennek érdekében az EU-ban meg fog nőni a hadiipar támogatása, nagyobb hangsúly kerül a közös érdekű európai védelmi projektekre, az innováció pedig fontosabb lesz, mint valaha, hogy a blokk a legújabb technológiák terén is naprakész maradjon. 

Az európai védelemnek közös erőfeszítésnek kell lennie. Ezért büszkén jelentem be, hogy Kijevben létrehozzuk a Védelmi Innovációs Hivatalt. Ezáltal Ukrajna még közelebb kerül Európához, és minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy Ukrajna harctéri tapasztalataiból és az ipari védelmi innováció terén szerzett szakértelméből merítsen

– tette hozzá Von der Leyen. Véleménye szerint Európa elkényelmesedett, és elfelejtette, hogy a védelmünket csak mi garantálhatjuk, és emiatt most felelősséget kell vállalnunk a saját biztonságunkért.

Brüsszel a védelemre is rátenné a kezét, de a tagállamok és a hadiipar is ellenállnak

Von der Leyen legnagyobb kampányígérete máris akadályokba ütközött. A nincstelen, lassan döntő és stratégia nélkül dolgozó Brüsszellel a kormány mögött ez a terv katasztrófába torkollana.