Az uniós hadiipar és az európai országok vezetői gyorsan lesöpörték az asztalról Brüsszel azon törekvését, hogy közvetlenebb szerepet játsszon a blokk védelmének felépítésében, mivel nincs rá pénze, és amúgy sincs szükség arra, hogy ebbe is beleszóljon – írta a Financial Times.

European Commission President Joins CDU Leadership MeetingUrsula von der Leyen, President of the European Commission, and Friedrich Merz, Chairman of the Christian Democratic Union (CDU), are speaking to the media after the weekly leadership meeting at Konrad Adenauer Haus in Berlin, Germany, on February 19, 2024. (Photo by Christian Marquardt/NurPhoto) (Photo by Christian Marquardt / NurPhoto / NurPhoto via AFP) brüsszel
Ursula von der Leyen Brüsszelből NATO-t akar csinálni, de ebből senki sem kér. 
Fotó: AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy idén második ciklusra is pályázik a pozícióban, újraválasztási kampányának egyik alapeleme pedig új, Brüsszel vezette európai védelmi rendszer kialakítása a hadiipar támogatásától a fegyverek beszerzéséig, az élén egy külön erre a célra kijelölt biztossal.

A javaslatot azonban a blokk tagállamainak vezetői, főbb uniós tisztviselők és védelmi vállalatok képviselői is megkérdőjelezték, mondván, hogy egy ilyen léptékű, vadonatúj stratégiára nincs szükség, hiányzik a finanszírozás, és azzal a veszéllyel jár, hogy megduplázódnak a beszerzési útvonalak.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a fegyverkezés és a védelem központi témává vált Európa számára, de megismétlem: ez nem Brüsszel dolga, és a jelenlegi problémák mellett nem lehetnek a rendszer koordinátorai

– jelentette ki Armin Papperger, a német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat vezérigazgatója. Szerinte a bizottság lassú döntéshozatali tempója súlyos akadály lenne az uniós önvédelem felépítésében. Arról nem is beszélve, hogy Ukrajna felfegyverzését és saját hadseregük fenntartását is a tagállamok intézik – ha az EU ennek a folyamatnak az élére lenne ültetve, az nemcsak felesleges lenne, hanem egyben hazugság is.

Zöld galambból militáns sólyom – Ursula von der Leyen újrázna

Emlékezetes, hogy a politikus hivatalba lépése után elindította a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében az európai zöldmegállapodást, most viszont politikai családja követeli a legnagyobb hangerővel a környezetvédelmi jogalkotás szüneteltetését.

S bár két év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy egy szomszédos háború mellett a hadiipari vállalatok alig tudnak lépést tartani a külföldi szállítmányokkal, nemhogy a hazai készletek pótlásával, egy vadonatúj, még ki nem próbált rendszer bevezetése csak tovább növelné az ágazatra nehezedő nyomást.

A bizottság intézné a közös védelmet. Rendben, de hogyan, és ami még fontosabb, miből. Nem egy közös európai hadsereg kialakításáról beszélünk, hanem egy fegyverbeszerzési rendszerről, amire jelenleg nincs szükség

– kommentálta a bejelentést Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke. Más vezetőkhöz hasonlóan ő is rávilágított arra, hogy a javaslat végrehajtásához más szakpolitikai területekről kellene átcsoportosítani forrásokat.

A tagállamok például e hónap elején már megállapodtak abban, hogy újabb 1,5 milliárd euróval járulnak hozzá az uniós védelmi alapokhoz, az egészségügy és a tudományos kutatások kárára.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg brüsszel
Jens Stoltenberg feleslegesnek és károsnak nevezte Von der Leyen javaslatát. 
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Azzal kapcsolatban is aggályok merültek fel, hogy az EU belépése a védelmi termelésbe milyen hatással lenne a NATO meglévő szerepére, főleg a fegyverek szabványosítása és a hatékonyságnövelés területén, amikor közös projektek helyett Brüsszel egyedül, ellenőrzés nélkül akarja irányítani a rendszert.

Üdvözöljük az egymást kiegészítő erőfeszítéseket, de nem látjuk értelmét ennek a javaslatnak. Kétségtelen, hogy békeidőben lelassultunk, de szerintem továbbra is kiválóan tudjuk irányítani a közös fegyverkezési projekteket tagállamaink között

– mondta Jens Stoltenberg, a főtitkára.

A javaslat miatt Von der Leyent is kemény kritikák érték, nemrég ugyanis kiderült, hogy Olaf Scholz német kancellár utasítására nem pályázhat a NATO főtitkári posztjára, amely a volt védelmi miniszter régi álma volt. Sokak szerint a második ciklusban ezért megpróbálja pozícióját közelebb terelni a háborús koordinátor szerepéhez, még az európai védelem kárára is.

Brüsszel fegyverkezne, fordulatot sürget az unió védelmi iparában

Az Európai Bizottság még februárban javaslatot nyújt be a tagállamoknak a közös hadiipar megteremtésére. Ursula von der Leyen szerint a geopolitikai változások megkövetelik Európa védelmi iparának megerősítését.