Rishi Sunak konzervatív pártja száznál kevesebb képviselői helyet szerez az idei brit parlamenti választáson egy friss, átfogó felmérés szerint. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az idei lesz a toryk történetének legrosszabb választási eredménye.

A toryk a friss felmérés szerint csak 98 képviselői helyet szereznek a londoni alsóházban / Fotó: AFP

A Survation 15 029 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatást március 8. és 22. között. Az eredmény szerint a konzervatívok a jelenlegi 348 helyett mindössze 98 képviselőt küldhetnek majd a 650 fős alsóházba, egyetlen jelöltjük sem nyer majd Skóciában és Walesben.

Elsöprő győzelmet arat viszont a Sir Keir Starmer vezette ellenzéki Munkáspárt, 468 fős parlamenti frakcióval rendelkezik majd,

számolt be az eredményről a Sky News internetes kiadása.

A Munkáspárt támogatottsága a felmérés szerint 45 százalékos, a toryk 19 százalékponttal lemaradva, 26 százalékon állnak a valószínűleg az év második felében rendezendő választás előtt.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) két helyet veszít a jelenlegihez képest, és 41 képviselővel rendelkezik majd a londoni alsóházban. A Liberális Demokratáknak jelenleg 15 képviselője van, ez 22-re nő az új parlamentben, a walesi Plaid Cymru egy helyet veszít, így kettővel rendelkezik majd.

Britain's Prime Minister Rishi Sunak talks to an audience during a 'PM Connect' event in Accrington, north west England on January 8, 2024. (Photo by Christopher Furlong / POOL / AFP)
Rishi Sunak kormányfő is elveszítheti a képviselői helyét / Fotó: Christopher Furlong / POOL / AFP

Veszélyben Rishi Sunak képviselői helye

Rishi Sunak kormányfő is elveszítheti a képviselői helyét, jelenleg ugyanis alig 2,4 százalékponttal vezet munkáspárti riválisával szemben a választókerületében. 

Hasonló a helyzet több miniszter esetében is, akik közül többen potenciálisan harcba szállhatnának a párt vezetői posztjáért is.

A felmérés szerint nem választják újra képviselőnek Penny Mordaunt-t, az alsóház vezetőjét, James Cleverly belügyminisztert és Grant Shapps védelmi minisztert, Jeremy Hunt pénzügyminiszter pedig mindössze egy százalékponttal vezet a Liberális Demokraták jelöltjével szemben.

Támad a radikális jobb

Világossá vált az is, milyen komoly fenyegetést jelent a Nigel Farage és a Brexit Párt politikusai által alapított 

euroszkeptikus Reform UK, amelyet a megkérdezettek 8,5 százaléka támogat.

A toryk 150 parlamenti helyet szereznének, ha a Reform UK nem indulna a választáson – ami csak elméleti felvetés. Ez is katasztrofális vereség lenne, de potenciálisan esélyt adnak Sunaknak, vagy még inkább az utódjának a párt újjáépítésére.

A Sky News megkeresésére egy kormányzati forrás az ilyenkor szokásos mantrát ismételgette. „Sok felmérést és előrejelzést láttunk már. A következő néhány hónap során arra összpontosítunk, hogy megmutassuk a különbséget a választóknak a saját, a gazdaság növekedését, a lehetőségek megteremtését és a szebb jövő építését célzó tervünk, valamint a munkáspártiak tervének hiánya között, ami visszavezetne minket a kiindulóponthoz” – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő forrás.