BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irdatlan bukást jósol a brit konzervatívoknak a felmérés

Rishi Sunak és több minisztere is elveszíti a képviselői helyét. A toryk számára történelmi bukás következhet.

Rishi Sunak konzervatív pártja száznál kevesebb képviselői helyet szerez az idei brit parlamenti választáson egy friss, átfogó felmérés szerint. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az idei lesz a toryk történetének legrosszabb választási eredménye.

A toryk a friss felmérés szerint csak 98 képviselői helyet szereznek a londoni alsóházban / Fotó: AFP

A Survation 15 029 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatást március 8. és 22. között. Az eredmény szerint a konzervatívok a jelenlegi 348 helyett mindössze 98 képviselőt küldhetnek majd a 650 fős alsóházba, egyetlen jelöltjük sem nyer majd Skóciában és Walesben.

Elsöprő győzelmet arat viszont a Sir Keir Starmer vezette ellenzéki Munkáspárt, 468 fős parlamenti frakcióval rendelkezik majd,

számolt be az eredményről a Sky News internetes kiadása.

A Munkáspárt támogatottsága a felmérés szerint 45 százalékos, a toryk 19 százalékponttal lemaradva, 26 százalékon állnak a valószínűleg az év második felében rendezendő választás előtt.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) két helyet veszít a jelenlegihez képest, és 41 képviselővel rendelkezik majd a londoni alsóházban. A Liberális Demokratáknak jelenleg 15 képviselője van, ez 22-re nő az új parlamentben, a walesi Plaid Cymru egy helyet veszít, így kettővel rendelkezik majd.

Britain's Prime Minister Rishi Sunak talks to an audience during a 'PM Connect' event in Accrington, north west England on January 8, 2024. (Photo by Christopher Furlong / POOL / AFP)
Rishi Sunak kormányfő is elveszítheti a képviselői helyét / Fotó: Christopher Furlong / POOL / AFP

Veszélyben Rishi Sunak képviselői helye

Rishi Sunak kormányfő is elveszítheti a képviselői helyét, jelenleg ugyanis alig 2,4 százalékponttal vezet munkáspárti riválisával szemben a választókerületében. 

Hasonló a helyzet több miniszter esetében is, akik közül többen potenciálisan harcba szállhatnának a párt vezetői posztjáért is.

A felmérés szerint nem választják újra képviselőnek Penny Mordaunt-t, az alsóház vezetőjét, James Cleverly belügyminisztert és Grant Shapps védelmi minisztert, Jeremy Hunt pénzügyminiszter pedig mindössze egy százalékponttal vezet a Liberális Demokraták jelöltjével szemben.

Támad a radikális jobb

Világossá vált az is, milyen komoly fenyegetést jelent a Nigel Farage és a Brexit Párt politikusai által alapított 

euroszkeptikus Reform UK, amelyet a megkérdezettek 8,5 százaléka támogat.

A toryk 150 parlamenti helyet szereznének, ha a Reform UK nem indulna a választáson – ami csak elméleti felvetés. Ez is katasztrofális vereség lenne, de potenciálisan esélyt adnak Sunaknak, vagy még inkább az utódjának a párt újjáépítésére.

A Sky News megkeresésére egy kormányzati forrás az ilyenkor szokásos mantrát ismételgette. „Sok felmérést és előrejelzést láttunk már. A következő néhány hónap során arra összpontosítunk, hogy megmutassuk a különbséget a választóknak a saját, a gazdaság növekedését, a lehetőségek megteremtését és a szebb jövő építését célzó tervünk, valamint a munkáspártiak tervének hiánya között, ami visszavezetne minket a kiindulóponthoz” – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő forrás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.