Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának egyik tagja szerint a londoni „parlament legrosszabbul őrzött titka”, hogy az Egyesült Királyságban májusban rendezik majd meg a következő általános választást, amiről egyelőre csak azt tudni biztosan, hogy 2024-ben kell megtartani.

A handout photograph released by the UK Parliament shows MPs crowding in to the House of Commonschampber for Prime Ministers' Questions (PMQs), in London on December 13, 2023. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor / UK Parliament"
A brit ellenzék minél korábbi választást szeretne.
Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament

Korábban az volt az általános megítélés, hogy Rishi Sunak kormányfő, a konzervatív párt vezetője vár majd a megmérettetéssel őszig, hogy több ideje legyen meggyőzni a szavazókat: a gazdaság fejlődik, és szebb napok várnak az országra.

A vélemény megváltozott, miután Jeremy Hunt pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány a tervezettnél korábban, már március 6-án ismerteti a tavaszi költségvetés tervezetét. Emiatt gondolják egyre többen úgy, hogy ez egyúttal tavaszi választást is jelent – köztük Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyékkormányának igazságügyi minisztere, aki szerint Hunt bejelentése ezt „a jelek szerint megerősítette”.

Az ország már alig várja a választást

A Sky Newsnak elmondta, hogy a párt – amely minden felmérés szerint 13 év után visszatér a hatalomba – készen áll a tavaszi megmérettetésre is. „Az egész ország ezt akarja, kétségbeesetten várják a választást” – jelentette ki.

Britain's Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt leaves 11 Downing Street to present his Autumn Budget Statement at the House of Commons in London on November 22, 2023. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Nagy nyomás nehezedik Jeremy Hunt pénzügyminiszterre, hogy csökkentse az adókat.
Fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP

Sajtóértesülések szerint az új költségvetés tartalmazni fogja az ellentmondásos örökösödési eltörlését, valamint nagyobb állami támogatást az első lakást vásárlók számára.

Thornberry nem volt hajlandó válaszolni a hírtelevízió kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a pártja támogatja-e majd ezeket az intézkedéseket, amelyeknek a megszellőztetése szerinte „a Munkáspártnak állított csapda”.

Adócsökkentést akarnak

„Voltak idők, amikor a kormányok kormányoztak, és az ország érdekében álló helyes döntéseket hoztak, és nem az volt a számukra a legfontosabb, hogy mi a legjobb a tory párt számára, hogy milyen koncot dobjanak a képviselőiknek, hogy megakadályozzák a lázadásukat, hogy mit csináljanak a Munkáspárt kínos helyzetbe hozására. Ideje, hogy olyan kormányunk legyen, amelyik kormányoz” – nyilatkozta.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Rishi Sunak speaking during the Prime Ministers' Questions (PMQs) in the House of Commons, in London, on December 13, 2023. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor / UK Parliament"
Rishi Sunak kormányfő minél több időt akar nyerni a hátrány ledolgozására.
Fotó:  Jessica Taylor / UK Parliament

Huntra nagy nyomás hárul a konzervatív képviselők részéről, hogy csökkentse az adókat, mivel rekordmagas jelenleg az adóteher. A pénzügyminiszter az őszi költségvetésben 55 milliárd font értékű költségvetési kiigazítást jelentett be (adóemeléseket és kiadáscsökkentést), de az Institute for Fiscal Studies szerint felemás a kép, mivel 

az érintett adókat azonnal megemelik, míg szinte az összes kiadáscsökkentő lépést csak 2024 utánra időzítik.

A választás időpontját illetően azonban nem mindenki ért egyet a Munkáspárt jóslatával, szakértők szerint a konzervatívok csak bizonytalanságban akarják tartani az ellenzéket, és valószínűbb, hogy őszre halasztják a voksolást.

Húsz százalékpontos hátrányt kell ledolgozni

A közvélemény-kutatók egy része is úgy véli, hogy Sunak minél több időt akar kicsikarni, hogy ledolgozza a jelenleg 20 százalékpontos hátrányt, és teljesítse öt legfontosabb ígéretét, köztük a gazdaság erősítését és az illegális bevándorlás megfékezését.

Journalists visit the Colne Valley Viaduct construction site for the HS2 high-speed 2 railway project, in Denham, west of London on November 23, 2023. The unfinished Colne Valley Viaduct traces a gentle curve over several lakes northwest of London, a picturesque symbol that belies the ugly debate over the ambitious but expensive HS2 train line. The imposing viaduct is the most complex and eye-catching section of the controversial new high-speed line. (Photo by Justin TALLIS / AFP)
A brit gazdaság végig stagnált a konzervatívok kormányzása alatt.
Fotó: Justin Tallis / AFP

Az előbbivel egyelőre nem áll jól, mivel a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a brit gazdaság a július és szeptember közötti negyedévben zsugorodott. A közgazdászok megosztottak abban a kérdésben, hogy ez vajon a kezdete lehet-e, azonban kétségtelen, hogy az ország rossz bőrben van: a becslések szerint Nagy-Britannia gazdasága most mindössze 1,4 százalékkal nagyobb, mint közvetlenül a világjárvány kitörése előtt, ami Németország után a második leggyengébb fellendülés a G7-ek között.

A brit gazdaság másfél évtizede, vagyis a konzervatívok teljes kormányzása alatt stagnált, és szakértők szerint éppen azzal lehetne mozgásba lendíteni, amit a Munkáspárt akar: az állami beruházások növelésével.