Albánia a NATO regionális műveleti bázisává alakított egy, az ötvenes évek elején szovjet segítséggel épült katonai repülőteret. A fővárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvő kucovai légibázist hétfőn adták át.

Kommunista időkből származó légibázist kapott a NATO.
Politicians and military staff stand in front of Italian air force Typhoon fighter jets during a ceremony at the newly refurbished NATO-backed airbase in the Albanian city of Kucova, 90 kilometers south of capital Tirana on March 4, 2024. Albania unveiled a newly refurbished NATO-backed airbase, highlighting the alliance's expanding footprint in southeast Europe as tensions over Russia's invasion of Ukraine rattles the region.
STRINGER / AFP
Kommunista időkből származó légibázist kapott a
Fotó: AFP

Tisztségviselők szerint

az új légibázis műveleti központként fog működni, és különböző típusú harci repülőgépeket tud majd fogadni, illetve kiképzési feladatokat lát el.

Az irányítótorony, a hangárok, le- és felszállópályák, illetve raktárak felújítását is magában foglaló, 50 milliárd eurós korszerűsítés költségeit a NATO biztosította. A kommunista időkből származó kucovai légibázis szovjet segítséggel épült 1952 és 1955 között az 1950 és 1990 között Sztálinvárosnak nevezett település mellett.

Edi Rama albán miniszterelnök üdvözölte a 2005-ben bezárt támaszpont újranyitását, amelyet a biztonság újabb elemének nevezett a Nyugat-Balkánon. Ez szerinte veszélybe került, tekintettel „az Oroszországi Föderáció neoimperialista fenyegetéseire és törekvéseire”.

A beszédeket követő ceremónián az olaszországi Aviano támaszpontról indított két amerikai F–16-os és két F–35-ös harci repülő repült át a kucovai bázis felett, amelyen két Eurofighter le is szállt.

Politicians and military staff gather at the newly refurbished NATO-backed airbase in Kucova, 90 kilometers south of capital Tirana on March 4, 2024, during the inaugural ceremony. Albania unveiled a newly refurbished NATO-backed airbase, highlighting the alliance's expanding footprint in southeast Europe as tensions over Russia's invasion of Ukraine rattles the region.
STRINGER / AFP
 A kucovai támaszpont  harci repülőgépeket fogad és kiképzési feladatokat lát el a jövőben.
Fotó: AFP

Albánia, amely nem rendelkezik harci repülőgépekkel, 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz. Az ország egy haditengerészeti kikötő építéséről is tárgyal az amerikai vezetésű katonai szövetséggel – emlékeztetett az MTI.

Európa biztonságának veszélybe kerüléséről nemcsak az albán, de lengyel és svéd vezetők is beszéltek, akik szintén úgy gondolják, hogy a NATO megerősítésével lehet biztosítani a polgárok nyugalmát.

Mire menne Oroszország a NATO ellen? Röviden: nem sokra

Ukrajna kicsiben ugyanazokkal a problémákkal szembesül, mint a NATO nagyban. Nemcsak a különféle technológiai, illetve mértékrendszerek, hanem a különféle katonai kultúrák, a kommunikáció is gondot okoz.