Hadgyakorlatot kezdett az újonnan kibővített északi területének védelmére a NATO, melyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt. A Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban rendezett gyakorlat két hétig tart.

A Nordic Response 2024 nevet viselő gyakorlatban – melyet a már régóta NATO-tag Norvégia vezet – több mint négyezer katona vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy 

az ország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton.

 

NATO Holds Dragon 24 Military Exercises As Part Of Steadfast DefenderGNIEW, POLAND - MARCH 04: The German/British Amphibious Engineer Battalion 130 ferries U.S. Army M1 Abrams main battle tanks on M3 amphibious rigs across the Vistula River during the NATO Dragon 24 river crossing military exercise on March 04, 2024 near Gniew, Poland. Dragon 24 is involving 20,000 troops from 10 different nations and is part of Steadfast Defender 2024, an ongoing set of NATO military manoeuvres across Europe that is involving 90,000 troops. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Getty Images (illusztráció)

A nemsokára szintén a szövetség tagjává váló Svédország pedig azt mondta, hogy légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete mintegy 4500 katonával szintén részt vesz a gyakorlaton, amelyet téli, sarkvidéki körülmények között tartanak.

A korábban kétévente megtartott hadgyakorlat eddig a Cold Response (Hideg Válasz) nevet viselte, elnevezését a norvég fegyveres erők közlése szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozás hatására változtatták meg. A gyakorlatnak idén egyenlő arányban Finnország, Norvégia és Svédország ad otthont, és részt vesz benne az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország is.

A csapatok nagyjából fele a szárazföldi műveleteket próbálja el, míg a tengeren több mint 50 tengeralattjáró, fregatt, korvett, repülőgép-hordozó és különböző kétéltű hajók részvételével gyakorlatoznak, a levegőben pedig több mint száz vadászrepülőgép, szállító repülőgép, tengerfelügyeleti repülőgép és helikopter segítségével.

A mostani műveletek a átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába épülnek. Ez az észak-atlanti szövetség évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata, amelyben 90 ezer katona vesz részt, több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.