Hosszas várakozás, várakoztatás és alkudozás után Svédország a NATO tagjává válik, ezzel a szövetség egy kulcsfontosságú északi bázishoz jut, és megszerzi az ellenőrzést a Balti-tenger felett, a skandináv nemzet pedig a saját biztonsága mellett a védelmi iparát is megerősítheti. Ehhez azonban búcsút kell mondania a semlegességnek, amely több mint kétszáz évig a nemzet külpolitikájának az alapköve volt – írta a The Guardian.        

Jens Stoltenberg - Ulf Kristersson joint press conference in SwedenSTOCKHOLM, SWEDEN - OCTOBER 24: NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not seen), and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson speak during a joint press conference after their meeting in Stockholm, Sweden on October 24, 2023. Atila Altuntas / Anadolu (Photo by Atila Altuntas / ANADOLU / Anadolu via AFP) svédország
Ulf Kristersson miniszterelnök szerint Svédországnak búcsút kell mondania a semlegességnek.  
Fotó: AFP  

Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy Svédország NATO-tagsága még hosszú ideig csak vágyálom marad. Míg Finnországot – amellyel 2022 májusában egy időben nyújtották be csatlakozási kérelmüket – már tavaly áprilisban felvették, addig a svédek diplomáciai mocsárban rekedtek.

A tavaly nyári Korán-égetések sorozata óriási csapást mért a Törökországhoz fűződő kapcsolatokra, szinte elképzelhetetlenné téve az ankarai „igent”, Magyarországgal pedig még szeptemberen is kemény szócsatát vívott a svéd kormány – most azonban ez már történelem.

Egy hónap alatt a török és a magyar parlament is zöld utat adott az ország NATO-csatlakozásának, és ha minden a terv szerint halad, pár napon belül a svéd zászló is a szövetség brüsszeli székháza előtt lobog majd.

A kétéves huzavona Magyarország és Törökország számára egyaránt sikerrel zárult: mivel svéd, valamint amerikai gyártmányú vadászgépek és egyéb katonai eszközök beszerzését tudták kialkudni a csatlakozás engedélyezéséért – de mit fog ez Svédország és a világ számára jelenteni?  

A védelmi szövetség az utolsó skandináv ország belépésével szinte teljes hozzáférést kap a Balti-tengerhez, amely gyakorlatilag a saját tengerévé válik. Svédország területe pedig kulcsfontosságú lehet mint északi logisztikai központ, ahol az európai és amerikai hadseregek személyzetet és felszerelést tudnak állomásoztatni.

A svédek hónapok óta készülnek erre, és úgy is viselkedtek, mintha teljes jogú NATO-tagok lennének. Az Egyesült Államokkal már aláírtak egy megállapodást, amellyel hozzáférést biztosítottak 17 katonai bázisukhoz, megkezdték a hadseregük integrációját, és bejelentették, hogy csapatokat küldenek Lettországba.

Hozzászoktunk, hogy békés nemzetként tekintünk magunkra, hogy semlegességünkkel megvédhetjük magunkat. De sajnos kénytelenek vagyunk felkészülni a háborúra, hogy gondoskodni tudjunk saját biztonságunkról

– figyelmeztette a lakosságot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök egy januári beszédében. A kormány a hidegháború után beszüntetett hadkötelességet is újraindította, hogy megerősítsék az ország hadseregét, és felkészítsék a svédeket a háborús helyzetre.

Viktor Orban Meets With Ulf KristerssonSwedish Prime Minister Ulf Kristersson is meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Budapest, as Hungary remains the last NATO member to not ratify Sweden's bid to join NATO, on (Photo by Balint Szentgallay/NurPhoto) (Photo by Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP) svédország
A magyar „igennel” 32 tagúra nő a NATO. Fotó: AFP  

Ez drámai változást hoz a történelmileg semleges ország nemzeti identitásában. A NATO-tagság gondolata sokáig elképzelhetetlennek számított, Peter Hultqvist volt védelmi miniszter pedig még 2021 őszén is kijelentette: garantálni fogja, hogy soha nem csatlakoznak a szövetséghez.

Néhány hónappal később, az ukrajnai háború kirobbanásával azonban a közvélemény, a politikai pártok, valamint a kormány is hátraarcot csináltak, és Finnországgal karöltve elindultak a NATO-csatlakozás rögös útján.

Az igazat megvallva csak magunkat áltattuk, hiszen a semlegességnek már akkor búcsút mondtunk, amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Évekkel ezelőtt be kellett volna lépnünk a NATO-ba, de jobb később, mint soha

– mondta Robert Dalsjö, a Svéd Védelmi Kutatóintézet igazgatója.

Kristersson, a svéd jobbközép kormánykoalíció vezetője számára, akinek 2022. októberi miniszterelnöki kinevezése óta a NATO-kérdés a nyakán lóg, ez hatalmas megkönnyebbülés lesz.

Pártja a közvélemény-kutatások szerint viszonylag gyengén muzsikál – a szociáldemokraták vezetnek, őket követik a szélsőjobboldali Svéd Demokraták –, ám a katonai szövetség tagjaként nagyobb szereplővé tette az országot a világszínpadon, a csatlakozás befejezésével pedig kormánya végre olyan belpolitikai problémákkal is tud foglalkozni, mint a migráció vagy a szervezett bűnözés és az erőszak visszaszorítása.              

Ezért akartak ennyire csatlakozni a NATO-hoz a svédek  

Kétszázötven százalékkal drágultak a Saab-részvények azóta, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát.  Ezzel a Saab a világ második legjobb védelmi részvényévé nőtte ki magát.