Egy Románia elleni orosz támadás kivédése is szerepel a NATO következő hetekben zajló, nagyszabású hadgyakorlatának „műsorrendjén”, írja a Krónika Online.

Warsaw Business And Economy
Fotó: AFP

A Dynamic Front 24 elnevezésű gyakorlatot a Steadfast Defender 2024 keretében tartják meg, amely a legnagyobb hadgyakorlata a hidegháború vége óta, és a lap szerint a Kreml egyre harciasabb retorikája nem kis szerepet játszik abban, hogy a szövetség vezetőit egy ilyen tartalmú gyakorlatot is beiktattak. 

A hadgyakorlat során tüzérségi éleslövészetre kerül sor, hogy teszteljék, hogyan lehet visszaverni egy orosz támadást. 

A romániai Dynamic Front 24 gyakorlaton az Egyesült Államok, Németország, Lengyelország, Spanyolország és Törökország vesz részt. 

Ez egy fontos lépés az amerikai hadsereg stratégiai céljainak előmozdításában, az interoperabilitás fokozásában a legnagyobb európai tüzérségi gyakorlat során

– mondta Andrew C. Gainey vezérőrnagy, az 56. tüzérségi parancsnokság vezetője.

„Ez egyúttal lehetőség arra is, hogy tovább erősítsük mind az együttműködést, mind a köztünk, szövetségeseink és partnereink között a folyamatos kiképzési folyamat és az állandó eszmecsere révén kiépített nagyszerű kapcsolatokat” – mondta az amerikai tábornok az US Land Forces Europe Command szerint. „Ebben az évben tovább javítjuk a több mint 7000 kilométeren, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig és Törökországig telepített többnemzeti parancsnoki és irányítási struktúrák keretében végrehajtott csapásmérő és logisztikai szinkronizáció képességet” – tette hozzá Gainey.

Európát kelet felől éri támadás a gyakorlat során

A hadsereg 2024. február 5. és 25. között egy vészforgatókönyvet ültet gyakorlatba: Európát kelet felől támadás éri, és ennek következtében a NATO-tagországok tüzérségeinek parancsnoki és irányítási feladatát a magasabb szintű irányítási pontként működő spanyolországi Nato Gyorshadtest (HQ NRDC – ESP) venné át.

Minderre amiatt lenne szükség, mert a többi szövetséges parancsnoki struktúrákat megsemmisítették. 

„Azzal, hogy a HQ NRDC – ESP-nek lehetővé válik, hogy az összes részt vevő erőt vezesse egy sor összetett és kihívást jelentő küldetésben, tovább teszteli az új haderőmodellben bevezetett képességeit, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a NATO új regionális terveinek megvalósításában, amelyeket a szövetséges vezetők a 2023-as vilniusi csúcstalálkozón fogadtak el” – tette hozzá az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoksága.

Kipróbálják a HIMARS rakétarendszert is

Katonai források szerint a Dynamic Front 24 összetett gyakorlat lesz, 

amely éles lőszer használatát is magában foglalja 152 és 155 milliméteres tarackokkal, valamint HIMARS és hasonló rakétarendszerekkel.

MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) nagy pontosságú, nagy hatású rakétákat is bevetnek, amelyeket az ukrán hadsereg régóta kér. Az ATACMS rakéták akár 300 kilométerre lévő célpontokat is képesek támadni, és a rakéta találati hibája nem több mint 10 méter. 

A gyakorlat során a tüzérségi eszközöket összehangolják a modern tüzérségi radarrendszerekkel, valamint a megfigyelő repülőgépek és műholdak által gyűjtött információkkal. Az Adevarul által idézett szakértő szerint ezekkel a manőverekkel a NATO gyakorolja és demonstrálja, hogy képes egy ilyen klasszikus háborút is hatékonyan megvívni. 

Közel százezer katona vesz részt a gyakorlatban

„A Steadfast Defender 24 hadgyakorlat, amelynek része a Dynamic Front 24 is, mintegy 90 ezer katona részvételével zajlik az Atlanti-óceán mindkét partjáról, és célja többek között az, hogy tesztelje a szövetség képességét az amerikai csapatok gyors mozgósítására és szállítására, hogy megerősítse Európa védelmét” – olvasható a NATO közleményében. 

A gyakorlaton több mint 50 hadihajó vesz részt, a repülőgép-hordozóktól a rombolókig, valamint több mint 80 vadászrepülőgép, helikopter és drón, és legalább 1100 harci jármű, köztük 133 harckocsi és 533 gyalogsági harcjármű.