Még nincs itt az ideje Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz RIA Novosztyinak. Orbán Viktor korábban arról számolt be, hogy meghívást kapott egy kétoldalú találkozóra az ukrán államfőtől, melyet el is fogadott. Szijjártó Péter erről azt mondta, hogy a két vezető találkozása „bizonyos előfeltételeket igényel”.

Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) shakes hands with Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) next to Spain's acting Prime Minister Pedro Sanchez (back, R) before the start of a plenary session of the European Political Community summit at the Palacio de Congreso in Granada, southern Spain on October 5, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: AFP

Orbán Viktor legutóbb 2023. december 10-én, Javier Milei argentin elnök beiktatásán találkozott Zelenszkijjel, beszélgetésüket az ukrán elnök „őszintének” minősítette. 

Jelenleg a találkozó megszervezésének feltételei még korántsem megfelelőek

– nyilatkozta Orbán Viktor a The Kyiv Independent szerint. Szijjártó Péter január végén utazott Ungvárra, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, amikor is eredetileg előkészítették volna Orbán Viktor találkozóját Zelenszkijjel. A külügyi és külgazdasági miniszter már a tárgyalás elején egy dolgot kijelentett: a kárpátaljai magyarok jogait rendezni kell. Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarország nem kér olyan jogokat a határon túli magyarok számára, amellyekkel 2015 előtt ne rendelkeztek volna. A miniszter közölte az ukrán féllel, hogy a két ország közötti tárgyalások alapja ezeknek a jogoknak a maradéktalan visszaállítása.