Tárgyalóasztalhoz ült Szijjártó Péter az ukrán külügyminiszterrel, Dmtiro Kulebával. A külügyi és külgazdasági miniszter már a tárgyalás elején egy dolgot kijelentett: 

a kárpátaljai magyarok jogait rendezni kell.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter Ungváron, a Kálvária temetőben Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel a háborúban elesett katonák emlékművénél.
.Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarország nem kér olyan jogokat a határon túli magyarok számára, amivel 2015 előtt ne rendelkeztek volna. A miniszter közölte az ukrán féllel, hogy a két ország közötti tárgyalások alapja ezeknek a jogoknak a maradéktalan visszaállítása.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungvárra utazott, ahol találkozott az ukrán elnöki hivatal vezetőjével Andrij Jermakkal és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel. A tárgyalásnak két fontos témája van: egyrészt a magyar–ukrán viszony rendezéséről egyeztetnek a felek, másrészt arról is szó esik, hogy milyen feltételek mellett kerülhet sor egy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közötti találkozóra.

Az ungvári találkozót már hetek óta szervezik, és voltak aggasztó előjelek is. A múlt héten az ukrajnai magyar külügyhöz egy olyan levél érkezett, ami nyílt fenyegetést tartalmazott Szijjártó Péter felé, ha Ukrajnába utazna. A levélben arról írnak, hogy merényletet hajtanak végre a miniszter ellen, ha valóban Ungvárra látogat.

Szijjártó Péter halálos megfenyegetése: az egyik legjobb magyar testőr feltárta, mi zajlik most a háttérben

Mi a teendő, amikor egy nemzetbiztonsági szempontból fokozottan védett személyt halálosan megfenyegetnek? Erről kérdeztük Pomozi Sándor dandártábornokot, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetőjét annak apropóján, hogy az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter halálos fenyegetést kapott.

Magyarország és Ukrajna viszonyának a kérdése rendkívül fontos az európai politikában. A Financial Timesnak hétfőn jelent meg egy cikke, amiben egy Brüsszelből kiszivárgott dokumentumot ismertetnek. Ebben a tervben uniós tisztviselők vázolnak fel egy olyan stratégiát, amiben a magyar gazdaság gyengepontjait célzó pénzügyi intézkedésekkel akasztanák meg a fejlődést, amennyiben a magyar kormány megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást a február 1-jén sorra kerülő uniós csúcstalálkozón.

A magyar uniós ügyekkel foglalkozó miniszter, Bóka János a cikkel kapcsolatban elmondta, hogy az látványosan zsarolja hazánkat az uniós forrásokkal, de a kormány nem fog megtörni a nyomásgyakorlás alatt.