Közélet

Lukasenka: a Nyugat be akar vonni minket a háborúba

A fehérorosz államfő szerint provokálják országát. Lukasenka azt állította, hogy a fenyegetés miatt Fehéroroszország növeli harci képességeit.

A Nyugat megpróbálja belerángatni Fehéroroszországot az ukrajnai háborúba – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán, hozzátéve, hogy országa békeszerető, ezt azonban nem szabad összetéveszteni a pacifizmussal. Lukasenka erről az összfehérorosz népgyűlés ülésén beszélt, amelynek résztvevői megválasztották őt a népgyűlés elnökévé. Ihar Karpienka, a központi választási bizottság elnöke elmondta, hogy Lukasenka volt az egyetlen jelölt erre a posztra.

Lukasenka
Lukasenka: a Nyugat be akar vonni minket a háborúba / Fotó: AFP

„Egy dolog világos: tényleg be akarnak vonni minket a háborúba. Én mint főparancsnok, valamint katonai és hírszerző szolgálataink látjuk ezt. Provokálnak minket, lövészárkokat ásnak, korszerűsítik a katonai infrastruktúrát, a fegyvereket, mi viszont itt, a határ túloldalán békés életet építünk, nem falakat húzunk, és nem árkokat ásunk. A mi békésségünk azonban nem pacifizmus, ne keverjék össze” – hangoztatta Lukasenka a találkozón elmondott beszédében.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy 

a fenyegetés növekedésével párhuzamosan Fehéroroszország „szimmetrikus intézkedéseket” hoz, és növeli harci képességeit.

„Erősnek kell lennünk ahhoz, hogy senki se merjen térdre kényszeríteni minket, miként gyakran előfordult történelmünkben” – hangoztatta, hogy Fehéroroszország nem tart igényt más országok területére. Kijelentette azt is, hogy országa kész jelentős mértékben hozzájárulni a világ élelmiszer-biztonságához.

Az államfő rosszallásának adott hangot, hogy miközben a nyugati országok részéről vádak hangzanak el Fehéroroszországgal szemben, amiért megengedte Oroszországnak, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepítsen területén, az Egyesült Államok is gyors léptékben modernizálja saját taktikai nukleáris fegyvereit, amelyeket európai légitámaszpontokon helyez el.

Nyugat-Európában tartósan több mint 60 500 amerikai és több mint 30 ezer NATO-katona állomásozik. Vajon milyen politikai döntéseket hoznak majd az európai vezetők amerikai csapatok gépkarabélyainak célkeresztjében?

– vetette fel a kérdést Lukasenka. Az elnök kitért arra, hogy az országa területén lévő orosz taktikai nukleáris fegyverek alkalmazásának mechanizmusa nem szerepel a fehérorosz katonai doktrínában, e fegyverzetek felhasználásának rendjét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott konzultációk keretében határozzák meg majd.

Lukasenka áprilisban kijelentette, hogy nem lépnek be a háborúba és nem is lesz rá szükség. A fehérorosz államfő ezt a Kremlben jelentette ki az orosz állami média munkatársainak. „Oroszországnak most egy ilyen Fehéroroszországra van szüksége: békésre, csendesre, nyugodtra, amely teszi a dolgát” – mondta az elnök, majd hozzátette, hogy nem árulja el, milyen szerepük van a jelenlegi helyzetben.

 

Fehéroroszország oroszország ukrajna orosz-ukrán háború provokáció
Kapcsolódó cikkek