Közélet

Harkivot is bekebelezné Oroszország

Az orosz útlevelek kiosztását már meg is kezdték a megszállt területeken. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban csak Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiókat akarta meghódítani.

Úgy tűnik, Oroszország célja az Ukrajna ellen vívott háborúban már nemcsak annak a négy régiónak a bekebelezése, melyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2022 szeptemberében beszélt, hanem akár más ukrán területek megszerzése is.

VOVCHANSK, KHARKIV OBLAST, UKRAINE, MAY 20: Elderly evacuated from war-torn city of Vovchansk wait to be transferred to a safer location as Russian military offensive advances on north of Kharkiv region, Kharkiv Oblast, Ukraine, May 20th, 2024. Narciso Contreras / Anadolu (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP) Harkiv
Orosz útlevelet kapnak a harkivi régió elfoglalt részein lakók / Fotó: AFP

Legalábbis erre utal, hogy a Harkiv elleni támadás során elfoglalt területek lakóinak orosz iratokat osztanak a terület kinevezett kormányzója, Vitalij Gancsev szerint – jelenti a RIA Novoszty orosz hírügynökség.

Az ukrán iskolák bizonyítványai sem érvényesek

Gancsev felidézte, hogy hogyan kaptak a donbassziak útlevelet a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságtól, majd később hogyan kaptak orosz útlevelet. A politikus szerint a Harkiv környékén elfoglalt falvak lakói már rögtön orosz útlevelet kaphatnak, noha a régió nem szerepel a Putyin által megnevezett négy annektált terület között.

A frissen kinevezett kormányzó arról is beszámolt, hogy a megszállt területek iskolái által kibocsátott bizonyítványok nem érvényesek Oroszországban, ám vannak olyan harkivi intézmények, ahol a végzettségek honosítása elvégezhető. Gancsev elmondta azt is, hogy az útlevélosztásról a legfelsőbb szinten született döntés.

 

orosz útlevél háború Oroszország Harkiv
Kapcsolódó cikkek