BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli háború: Izrael a Gázai övezet északi és déli részét is támadja

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy több mint 35 ezer palesztin halt meg a nyolc hónapja tartó háborúban, legalább 10 ezer embert pedig eltűntként kezelnek.

Izrael egyszerre indított támadást a Gázai övezet északi és déli része ellen: Rafahban légicsapások végeztek öt emberrel, köztük három gyerekkel. Az izraeli vezetés szerint a Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah a Hamász utolsó bástyája, és nem lehet felszámolni a fegyveres csoportot, ha nem folytatják a település elleni hadműveleteket.

Destruction in Hamad town following Israeli army's withdrawal
Nyolc hónapja tart a háború / Fotó: AFP

A zsidó állam közölte: a Hamásznak négy  zászlóalja maradt a városban. Az izraeli erők egyre mélyebben nyomulnak előre az övezet északi részén lévő Dzsabálíja menekülttáborban, ahol a helyiek szerint az izraeli hadsereg buldózereket vetett be, hogy a helyi piac közelében lévő üzleteket és ingatlanokat kiürítse – írja a Reuters.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy több mint 35 ezer palesztin halt meg a nyolc hónapja tartó háborúban, legalább 10 ezer embert pedig eltűntként kezelnek. Az IDF az elmúlt nap katonai tevékenységének összegzésében közölte, hogy a Gázai övezetben 70 célpontot számoltak fel, köztük fegyverraktárakat, rakétakilövő és megfigyelőállásokat.

Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szerint eddig több mint 569 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át. Azonban egyelőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba.

Döbbenetesen sokba kerül Izraelnek a háború

Fél évvel a Hamász terrortámadása és ezzel Izrael és a terrorszervezet közötti háború kitörése után a zsidó állam gazdasága sem úszta meg komoly sérülések nélkül. Az Al-Dzsazíra becslése szerint csak a közvetlen károk 56 milliárd dollárra rúgnak, főként a hadjárat költsége és az érintett állampolgároknak és katonáknak nyújtott juttatások miatt. A fogyasztás jelentősen csökkent, míg a beruházások szinte teljesen leálltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.