BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin Oroszország igaz barátját gyászolja

Ebrahim Raiszi a 2021 nyarán történt hivatalba lépése óta ötször találkozott az orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin részvéttáviratban emlékezett meg az iráni elnökről, akit Moszkva barátjának nevezett.

Oroszország igaz barátja volt Ebrahim Raiszi iráni elnök – írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni vezetéshez intézett részvéttáviratában, amelyet hétfő délelőtt tettek közzé a Kreml honlapján. Raiszi Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszterrel és más vezetőkkel együtt életét vesztette, amikor vasárnap lezuhant az őt szállító helikopter az iszlám köztársaság északnyugati részén, Varzekán térségében. A történtek okának megállapítására vizsgálat indult.

Ebrahim Raiszi, Vlagyimir Putyin
Ebrahim Raiszi és Vlagyimir Putyin ötször találkoztak egymással / Fotó: Szergej Bobiljov / AFP

Putyin a részvétnyilvánításában emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja őrizni legfényesebb emlékét. Raiszit kiváló politikusként jellemezte, aki egész életét a haza szolgálatának szentelte, és joggal élvezett jelentős tekintélyt otthon és külföldön egyaránt.

Oroszország igaz barátjaként felbecsülhetetlen értékű személyes hozzájárulást tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséhez, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy azokat a stratégiai partnerség szintjére emelje

– állt az orosz elnök táviratában.

Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete az IRNA hírügynökségnek elmondta, hogy Putyin fogadta őt vasárnap éjjel. A rendkívüli találkozón részt vett Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, Valerij Geraszimov vezérkari főnök és Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, valamint Igor Levityin elnöki tanácsadó.

A tanácskozás után a rendkívüli helyzetek minisztériuma két Il–76-os repülőgépet küldött Moszkvából Tebrizbe, a fedélzetén 47 főnyi mentőalakulattal, beleértve három kutyás egységet is, valamint négy műszakit, köztük egy helikoptert.

Putyin mellett részvétét fejezte ki a tragédia miatt hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Raiszit és Amirabdollahiánt egyaránt Oroszország megbízható barátjának nevezte. Irán moszkvai nagykövetsége elé, amelyen félárbócra eresztették a zászlót, hétfőn sokan virágot vittek. Hasonlóképp fejezte ki tiszteletadását a lobogóval a teheráni orosz diplomáciai képviselet is.

Raiszi a 2021 nyarán történt hivatalba lépése óta ötször találkozott személyesen Putyinnal két- és sokoldalú megbeszélések alkalmából, valamint mintegy féltucatnyi alkalommal folytatott telefonbeszélgetést is vele.

Meghalt az elnökük: lélegzet-visszafojtva figyel a világ, mit tesz most Irán – ő lesz az utódja

Ötnapos gyász kezdődik Iránban, miután bizonyossá vált, hogy tisztázatlan körülmények között odaveszett az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is. Nagy kérdés, hogyan reagál a tragédiára Irán, van azonban néhány ismert részlet arról, mi következik most a perzsa államban, és mire készülhet a világ.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.