BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanult a szlovák parlament a Fico elleni merényletből – egyhangúlag ítélték el a politikai erőszakot

Miközben a szlovák parlamentben az élénk viták és a megosztottság a jellemző, a gyűlöletkeltést elítélő határozat kapcsán nem volt ellenszavazat. Robert Fico ellen szerdán követtek el merényletet Nyitrabányán.

Egyhangúlag elítélte a szlovák parlament kedden a politikailag motivált erőszakot, miután a múlt héten gyilkosságot kíséreltek meg az ország miniszterelnöke, Robert Fico ellen Nyitrabányán.

Robert Fico elleni merénylet
Robert Fico ellen szerdán követtek el merényletet Nyitrabányán / Fotó: AFP

A szlovák kormányfő már nincs életveszélyes állapotban az őt kezelő besztercebányai kórház szerint, ahol a szerdai merénylet után ötórás műtéten esett át, amit pénteken egy újabb kétórás operáció követett. A politikus állapota mára már stabil, és kommunikálni is tud.

Kedden a szlovák törvényhozás mind a 130 képviselője megszavazta a politikai motivációjú erőszakot elítélő határozatot, amely arra is felszólítja a politikai pártokat, civil szervezeteket és a médiát, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus választások eredményét, és tartózkodjanak a gyűlöletkeltéstől – jelenti az AP hírügynökség.

Az elkövető előzetes letartóztatásáról szombaton döntött egy bíróság. Szlovák kormányzati források eleinte úgy vélték, hogy egy magányos farkas akciójáról volt szó, de vasárnap már arról beszéltek, hogy segítői is lehettek a merénylőnek. Erre utalhat az is, hogy a 71 éves elkövető, Juraj Cintula online kommunikációját a merénylet után két órával törölték.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.