BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz–ukrán háború 839. napja – Folytatják a taktikai nukleáris hadgyakorlatot

Kedden megkezdődött a taktikai nukleáris erők gyakorlatának második szakasza, melyben az orosz csapatok tovább tanulják az atomfegyverek telepítését, a kilövőrendszerek és robbanófejek működését. Oroszország szerint erre azért van szükség, hogy biztosítsák a szuverenitásukat és területi biztonságukat.

Megkezdődött az orosz nem stratégiai, azaz taktikai nukleáris erők gyakorlatának második szakasza – közölte Oroszország védelmi minisztériuma. A gyakorlat célja, hogy készenlétben tartsa a nukleáris rendszereket és az azokat kezelő személyzetet. Korábbi közlés szerint erre azért van szükség, hogy biztosítsa az Oroszországi Föderáció szuverenitását és területi integritását, beleértve Fehéroroszország védelmét is.

taktikai nukleáris erők
Folytatódik az orosz taktikai nukleáris erők hadgyakorlata / Fotó: AFP

A védelmi minisztérium közleményében az áll, hogy a gyakorlatok során kidolgozzák azokat a kérdéseket, melyek a taktikai nukleáris fegyverek harci alkalmazása közben merültek fel Oroszország és Fehéroroszország fegyveres erőinek közös működése során – írja az Iz.

Az első szakaszban a fegyveres erők különleges kiképzést kaptak az Iszkander típusú kilövőrendszer kezelésére.

Ennek részét képezte magának a rendszernek, a robbanófejeknek és a felszerelésnek az ismerete, valamint a szállítási és elhelyezési protokoll is. Ezenkívül a légierő gyakorolta az olyan légifegyverek használatát, mint a Kinzhal aeroballisztikus hiperszonikus rakéták. A gyakorlat első szakasza május 21-én zárult le.

Az orosz elnök szerint biztos, hogy Oroszország győz az ukrajnai háborúban, az előretörés pedig azért lassú, mert védik az orosz katonák életét. Habár Vlagyimir Putyin nem tartja valószínűnek, hogy nukleáris fegyvereket kelljen bevetnie, a körülmények változása rákényszerítheti erre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.